Την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017 και ώρα 4:00 μ.μ. έγινε από την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, εκδήλωση για την παράδοση της Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού Καρπάσιας στην Αρχιεπισκοπή Μαρωνιτών Κύπρου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Ιωσήφ Σουέηφ, ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Μούσας, οι κοινοτάρχες των τεσσάρων Μαρωνίτικων χωριών, αρκετοί πρεσβευτές και κάτοικοι της Καρπάσιας και των άλλων Μαρωνίτικων χωριών.
Στην εκδήλωση μίλησε αρχικά ο Ελληνοκύπριος επικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς κύριος Τάκης Χατζηδημητρίου ο οποίος είπε τα πιο κάτω: “ Ήταν για μένα αποκάλυψη η γνωριμία μου με τα Καρπάσια. Έκπληξη η εκκλησία του Τίμιου Σταυρού, με την απλότητα και την αρμονία της κατασκευής της, αλλά και με το βάθος της σχέσης της με την ιστορία του τόπου.
Εδώ σε αυτό το πανέμορφο τοπίο, με τις ρεματιές, τις βρύσες, τις αιωνόβιες ελιές και με τις βουνοκορφές, απέναντί μας, του Κόρνου και του Αντίκορνου, με κάνουν να συλλογίζομαι, ότι, εκείνοι που ήρθαν να ζήσουν σε αυτή τη γωνιά της κυπριακής γης πρέπει να ήξεραν πολύ από ομορφιά…
Φίλοι και φίλες
Ας ακούσουμε τη φωνή της γης μας, τις πολλές φωνές των ανθρώπων και τη μια της πατρίδας μας. Ας ακούσουμε το μήνυμα των μνημείων, έργο πολλών ανθρώπων και πολλών πολιτισμών. Ας ενώσουμε την αγάπη μας Μαρωνίτες, Λατίνοι, Αρμένιοι, Τουρκοκύπριοι κι Ελληνοκύπριοι για τον τόπο μας, ας τα αγκαλιάσουμε όλα με αγάπη για να οικοδομήσουμε την αυριανή Κύπρο…” Για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του κύριου Τάκη Χατζηδημητρίου κάντε κλικ ΕΔΩ
Στην συνέχεια μίλησε ο Δρ. Ιωάννης Καρής , πρόεδρος της Επιτροπής για τις αρχαίες εκκλησίες της Αρχιεπισκοπής Μαρωνιτών Κύπρου και μέλος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Στην ομιλία του ανάφερε ότι η εκκλησία του τιμίου Σταυρού έκρυβε τρεις θησαυρούς, Ο ένας θησαυρός ήταν το βαφτιστήρι του 15 ου αιώνα, το δεύτερο ήταν οι 12 εντοιχισμένες στάμνες στους τοίχους της εκκλησίας και ο τρίτος θησαυρός ήταν το πάτωμα που βρέθηκε που ήταν αρχαία μάρμαρα μεγέθους 63 Χ 63 εκατοστά. Ανάφερε ο κύριος Καρής ότι η εκκλησία κτίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Κύπρου Ηλία το 1445. Για να διαβάσετε την ομιλία του Δρ. Ιωάννη Καρή κάντε κλικ ΕΔΩ.
Ακολούθως μίλησε ο Αλί Τουντζάι ο Τουρκοκύπριος επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής και αναφέρθηκε στην ιστορία της Κύπρου και στο ρόλο των Μαρωνιτών σε αυτή την ιστορία. Ανάφερε ότι οι Μαρωνίτες είναι μέρος αυτής της ιστορίας. Αναφέρθηκε στην πολιτιστική κληρονομιά η οποία πρέπει να είναι σημείο αναφοράς και σημείο ενότητας για όλους στην Κύπρο. Για να διαβάσετε την ομιλία του Αλί Τουντζάι κάντε κλικ ΕΔΩ.
Στη συνέχεια μίλησε η διευθύντρια του προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών η Τιτζιάνα Ζεννάρο και αναφέρθηκε στο όλο έργο με τις διάφορες δυσκολίες. Ανέφερε ότι όλοι οι κάτοικοι της Καρπάσιας έχουν συμμετάσχει στο έργο αυτό, επιθεωρώντας τις εργασίες καθημερινά, σημειώνοντας ότι αυτό δείχνει πόσα μπορούν να επιτευχθούν ακόμα και με περιορισμένη χρηματοδότηση. ( Για να διαβάσετε την ομιλία της κάντε κλικ ΕΔΩ)
Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Michela Foresti είπε ότι “αποτελεί έμπνευση” το παράδειγμα ανοιχτής συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου, που εκπροσωπούνται στην Τεχνική Επιτροπή εκ μέρους όλων των κυπριακών κοινοτήτων και μειονοτήτων. Τουρκοκύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Μαρωνίτες, είπε, εργάστηκαν από κοινού ακούραστα, ώστε να ολοκληρώσουν με επιτυχία το έργο αυτό και άλλα πολλά. Ανάφερε ότι από το 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσφέρει περίπου 11,7 εκ. Ευρώ για την υλοποίηση
Τέλος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπερήφανος εταίρος σε αυτές τις προσπάθειες, σημειώνοντας ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότησης των εργασιών της Τεχνικής Επιτροπής, αφού από το 2012 έχει προσφέρει περίπου 11,7 εκ. ευρώ για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της Τεχνικής Επιτροπής. Για να διαβάσετε την ομιλία της Michela Foresti κάντε κλικ ΕΔΩ
Ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Ιωσήφ Σουέιφ ευχαρίστησε όλους που εργάστηκαν μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και μιας οικογένειας και με την πεποίθηση ότι η αποκατάσταση μιας εκκλησίας δεν είναι θέμα πετρών, αλλά είναι ένα ζήτημα ψυχής και μια ευχή ότι “η Κύπρος θα μπορέσει να ανακαινίσει την ιστορία της ώστε να καταστεί ένα όμορφο δώρο από τον Παντοδύναμο Θεό για τους Κυπρίους και για ολόκληρο τον κόσμο”.Εξήρε επίσης το ρόλο του UNDP και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι δίνει πνοή στις προσπάθειες για ειρήνη.
Για να δείτε φωτογραφίες από την παράδοση της εκκλησίας κάντε κλικ ΕΔΩ