Ενημερωτικό Δελτίο Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κορμακίτη – Μάιος 2017

0
920

Στο ενημερωτικό δελτίο του μηνός Μαΐου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κορμακίτη εκτός από τους εορταστές και τις εορτές του μήνα περιέχει και τις καθημερινές προσευχές που θα γίνονται κατά την διάρκεια του μήνα . Ο Μάιος είναι ο μήνας της Παναγίας και καθημερινά , κάθε απόγευμα θα γίνεται στο ροδάριο από μία οικογένεια είτε σε κάποιο σπίτι είτε στην παλιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ( των Καλογριών)

Για να διαβάσετε το ενημερωτικό του μηνός Μαΐου κάντε κλικ ΕΔΩ

Η ΑΓΙΑ ΜΑΥΡΗ – 3 Μαΐου

Η αγία Μαύρη (Μαρ. Άπτα) και ο άγιος Τιμόθεος κατάγονταν από το χωριό Παναπέα της επαρχίας Θηβαîδας της Αιγύπτου. Οι γονείς τους ήταν χριστιανοί και τους έδωσαν χριστιανική ανατροφή.

Ο Επίσκοπος της θηβαîδας, που είχε ακούσει για το ζήλο και την προκοπή του Τιμόθεου, τον πήρε υπό την προστασία του και σαν μεγάλωσε το χειροτόνησε αναγνώστη. Η Μαύρη μεγάλωνε και ήταν παρθένα, ταπεινή, απλή και υπομονετική.

Οι δυο νέοι αγαπήθηκαν και παντρεύτηκαν. Ο Επίσκοπος τους κάλεσε κοντά του, τους μίλησε με στοργή, και σύντομα χειροτόνησε τον Τιμόθεο σε ιερέα. Η Μαύρη στάθηκε πολύτιμος σύντροφος και βοηθός του. Ο Θεοφιλής ιερέας αφοσιώθηκε στο έργο του.

Οι εχθροί του, γεμάτοι μίσος και κακία, τον κατάγγειλαν στον έπαρχο Αρριανό, σκληρό διώκτη των χριστιανών. Κυριαρχούσε τότε ο φοβερός διώκτης των χριστιανών ο Διοκλητιανός. Ο έπαρχος προσπάθησε να τον δελεάσει και να αλλάξει τη γνώμη του. Όταν κατάλαβε ότι αυτό ήταν αδύνατο να γίνει, διάταξε να το βασανίσουν:

Πύρωσαν σίδερα και τα έμπηξαν στα αυτιά του,

Τον έδεσαν σε τροχό με καρφιά και αιχμηρά μαχαίρια και ξέσχισαν τις σάρκες του,

Έδεσαν τα πόδια του και τον κρέμασαν ανάποδα.

Τα πλήθη παρακολουθούσαν περίεργα. Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν και η Μαύρη που προσευχόταν για το σύζυγό της.

Σε μια στιγμή ο τύραννος πλησίασε να δει από κοντά τον Τιμόθεο. Και ξαφνικά ο νέος ανάλαβε μεμιάς την υγεία του. Η Μαύρη τον αγκάλιασε. Υμνούσαν και οι δυο το Θεό.

Ο δήμιος κάλεσε μπροστά του τη Μαύρη. Εκείνη δήλωσε πως ήταν χριστιανή. Θυμωμένος εκείνος διάταξε να τη βοηθήσουν.

Της έκοψαν τα μαλλιά από τη ρίζα,

Την έριξαν γυμνή σ’ ένα καζάνι με νερό που κόχλαζε.

Της έκαψαν το κορμί με αναμμένες λαμπάδες βουτηγμένες στην πίσσα και το θειάφι.

Στην ψυχή και των δυο νέων φούντωνε η φλόγα της αγάπης προς το Χριστό. Τα βασανιστήρια δεν τους λύγιζαν. Αντίθετα δοξολογούσαν το Θεό.

Τελικά ο Αρριανός διάταξε και τους σταύρωσαν σε δυο σταυρούς, ο ένας απέναντι στον άλλον. Εννιά μέρες έμειναν κρεμασμένοι στους σταυρούς. Ευσεβείς χριστιανοί πήραν τα άγια λείψανά τους και τα έθαψαν με ευλάβεια. Οι άγγελοι οδήγησαν τις ψυχές τους στον Παράδεισο.

Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη αυτών των μαρτύρων στις 3 του Μάη.

Οι προσευχές του ας είναι μαζί μας. Αμήν.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here