Ο ΑΓΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ – Σάββατο του Λαζάρου

0
943

Ο ΑΓΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ – Σάββατο του Λαζάρου

Ο Λάζαρος γεννήθηκε στη Βηθανία, μια μικρή πόλη κοντά στα Ιεροσόλυμα.

Ο Χριστός, επειδή γνώριζε το Σίμωνα, τον πατέρα του Λαζάρου, επισκεπτόταν το σπίτι του κάθε φορά που πήγαινε στη Βηθανία και έτσι ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με το Λάζαρο. Ο Λάζαρος άκουσε τη διδασκαλία του Χριστού και πίστευε σε αυτόν.

Όταν ο Λάζαρος ήταν τριάντα χρονών αρρώστησε βαριά. Οι αδελφές του Μάρθα και Μαρία ειδοποίησαν το Χριστό. Αυτός δεν έδειξε να ανησυχεί και κατευθύνθηκε προς τη Βηθανία. Στο μεταξύ όμως ο Λάζαρος είχε πεθάνει. Ο Χριστός έφτασε εκεί τέσσερις μέρες μετά την ταφή του. Πήγε έξω από το μνήμα του Λαζάρου και δάκρυσε για το θάνατό του. Ύστερα, αφού προσευχήθηκε, φώναξε: «Λάζαρε, δεύρο έξελθε». Αμέσως ο Λάζαρος βγήκε από το μνήμα περιτυλιγμένος και δεμένος με τα σάβανα της ταφής. Αφού τον έλυσαν, ξεκίνησαν όλοι χαρούμενοι για το σπίτι του.

Η ανάσταση αυτή του Λαζάρου ήταν το μεγαλύτερο θαύμα που έκανε ο Χριστός, γιατί ο Λάζαρος ήταν θαμμένος για τέσσερις μέρες. Ο αναστημένος Λάζαρος ήταν η πιο ζωντανή απόδειξη για τη θεότητα του Χριστού και για την αλήθεια των λόγων του ότι «αυτός είναι η ανάσταση και η ζωή. Εκείνος που πιστεύει σ’ Αυτόν και αν πεθάνει θα ζήσει» (Ιω. 11:25).

Αποτέλεσμα της ανάστασης του Λαζάρου ήταν όλο και περισσότεροι άνθρωποι να πιστεύουν στο Χριστό. Γι’ αυτό οι αρχιερείς και οι γραμματείς των Ιουδαίων αποφάσισαν να σκοτώσουν το Λάζαρο. Έτσι, μετά το διωγμό των Ιουδαίων εναντίον των χριστιανών, κατά τον οποίο μαρτύρησε ο Στέφανος, ο Λάζαρος κατέφυγε στο Κίτιο της Κύπρου, όπου μετέφερε το μήνυμα της αγάπης του Χριστού. Εκεί τον συνάντησαν κατά την περιοδεία τους στην Κύπρο οι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας, οι οποίοι και τον χειροτόνησαν πρώτο επίσκοπο Κιτίου.

Βοηθώντας τους πιστούς στις δυσκολίες τους και οδηγώντας τους στο σωστό δρόμο, ο Λάζαρος έγινε υπόδειγμα χριστιανού επισκόπου. Η σωματική του παρουσία έδειχνε την αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο. Η πνευματική του δράση έδειχνε την αγάπη του ανθρώπου για το Θεό.

Ο άγιος Λάζαρος πέθανε στα εξήντα του χρόνια και τάφηκε σε σαρκοφάγο που έφερε την επιγραφή «Λάζαρος ο τετραήμερος και φίλος Χριστού». Το 890 μ.Χ., ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Λέων Στ’ Σοφός μετέφερε το ιερό λείψανο του αγίου στην Κωνσταντινούπολη. Ο Λέων, για αντάλλαγμα, έκτισε ναό αφιερωμένο στον άγιο που σώζεται μέχρι σήμερα.

Οι προσευχές του ας είναι μαζί μας. Αμήν.

ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΖΑΡΟ – Σάββατο του Λαζάρου

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ευαγγελιστής διηγείται την ιστορία του Λαζάρου με μεγάλη λεπτομέρεια. Περιττό να την επαναλάβω.

Η Εκκλησιαστική Ιστορία λέγει ότι: τα Λείψανα του Λαζάρου βρέθηκαν στη Λάρνακα της Κύπρου. Όταν αναστήθηκε ο Λάζαρος, φοβούμενος μήπως τον σκοτώσουν οι εχθροί του Χριστού, έφυγε από την Παλαιστίνη και ήρθε στην Κύπρο.

Εδώ τον συνάντησαν οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας και τον χειροτόνησαν ως πρώτο Επίσκοπο Κιτίου (=Κίτιον ονομαζόταν τότε η Λάρνακα).

Ύστερα από την ανάστασή του έζησε ακόμη τριάντα χρόνια. Αφού πέθανε τη δεύτερη φορά, τάφηκε στο Κίτιο. Το Λείψανο του τοποθετήθηκε σε μαρμάρινη σαρκοφάγο, πάνω στην οποία γράφτηκε στα Εβραϊκά «Λάζαρος ο τετραήμερος και φίλος Χριστού».

Πάνω στον τάφο του χτίστηκε η Ορθόδοξη εκκλησία που φέρει το όνομά του.

Οι προσευχές του ας είναι πάντοτε μαζί μας. Αμήν.

Για να διαβάσετε το τραγούδι του Λαζάρου κάντε κλικ  ΕΔΩ
Για να δείτε βίντεο που τραγουδούν τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Μάρωνα το τραγούδι του Λαζάρου κάντε κλικ ΕΔΩ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here