Ένα από τα έντονα κοινά χαρακτηριστικά των εκ Κορμακίτη καταγόμενων είναι η μεγάλη, έντονη, αγάπη προς το χωριό καταγωγής τους.
Αυτό φυσικά δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των Κορμακιτιανών. Γενικά όλοι αγαπούν το χωριό καταγωγής τους.
Στην περίπτωση του Κορμακίτη όμως αυτή η αγάπη έχει κάποια διαφορετικά στοιχεία.
Ο Κορμακίτης είναι για τους Κορμακιτιανούς η πολύ δική τους ιδιαίτερη μικρή πατρίδα. Με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν αλλού. Τη δική του κουλτούρα, τη δική του γλώσσα, τη δική του νοοτροπία. Είναι η δική τους «δeca», με τη δική τους «Sanna», και πουθενά αλλού δεν νοιώθουν το ίδιο αίσθημα ότι ανήκουν στον τόπο, αλλά και ότι ο τόπος τους ανήκει.
Για εμάς τους Κορμακιτιανούς, η διάσωση του Κορμακίτη είναι ένα πολύ μεγάλο, πολύ σοβαρό, ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.
Η μεγάλη αγάπη μας για το χωριό μας και τη Γή μας είναι και ο κύριος λόγος που ακόμη έχουμε ελπίδες για να το κρατήσουμε, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και ακόμη αντιμετωπίζουμε.
Η μεγάλη θυσία των Ηρωϊκών Εγκλωβισμένων, πού έμειναν στο χωριό τους για να το κρατήσουν, παρά τις τόσες δυσκολίες και κακουχίες, δεν πρέπει να αφεθεί από εμάς τώρα να πάει χαμένη.
Παίρνοντας τη σκυτάλη στα δικά μας χέρια, παίρνουμε επίσης και τη μεγάλη ευθύνη. Ευθύνη έναντι των άξιων προγόνων μας, και των απογόνων μας.
Διάσωση του Κορμακίτη σημαίνει και διάσωση της κοιτίδας της Μαρωνιτικής Κοινότητας Κύπρου. Σημαίνει επίσης και δάσωση ενός τόπου όπου η Κύπρος ήταν η μόνη Πατρίδα τους, και δεν είχαν άλλη.
Πώς βοηθούμε για να διασωθεί ο Κορμακίτης;
Όλοι μας, ο κάθε ένας με το δικό του τρόπο, μπορούμε να βοηθήσουμε για να διασωθεί ο Κορμακίτης.
Για να διασωθεί ο Κορμακίτης πρέπει απαραίτητα να υπάρχουν εκεί αρκετοί Κορμακιτιανοί, πού να δίνουν ζωή στο χωριό. Να συνεχίσει να υπάρχει ο ζωντανός πυρήνας που να μπορεί να διατηρεί τη φλόγα αναμμένη.
Πώς εξασφαλίζεται αυτό;
Σήμερα, που οι περισσότεροι ηρωικοί και αγνοί Εγκλωβισμένοι έχουν εγκαταλείψει τα εγκόσμια και έχουν σμίξει με την αγαπημένη τους γή, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν ικανά οικονομικά και κοινωνικά κίνητρα που να ελκύουν τους Κορμακιτιανούς να επισκέπτονται συχνά, και ακόμη καλύτερα να κατοικούν στο χωριό.
Ήδη, υπάρχουν μερικές καλά οργανωμένες δραστηριότητες που βοηθούν, όπως:
α) Θρησκευτικές
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Εκκλησία του Κορμακίτη, ο Ναός του Αγίου Γεωργίου, αλλά και τα 3 πιο μικρά εκκλησάκια, είναι πόλος έλξεως για όλους τους Κορμακιτιανούς.
Οπωσδήποτε πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως έκαναν πάντοτε. Να μη μείνουμε όμως μόνο ένα θρησκευτικό προσκύνημα.
β) Γεωργοκτηνοτροφικές
Ο Κορμακίτης, με την τεράστια εύφορη γή του, μπορεί να παράγει πολλά προϊόντα και να συντηρεί μια καλή οικονομία.
Στο παρελθόν ήταν πάντοτε η βάση ζωής του χωριού.
Τώρα συνεχίζει να υπάρχει μια αρκετά ζωντανή γεωργοκτηνοτροφική οικονομική βάση.
Υπάρχει όμως τεράστιο περιθώριο για βελτίωση και ενδυνάμωση αυτού του τομέα.
γ) Κοινωνικές
Αν και ο τομέας αυτός έχει αδυνατίσει πολύ, συνεχίζουν να υπάρχουν μερικά στοιχεία, που θα μπορούσαν να ενδυναμωθούν και αποτελέσουν λόγο έλξης και δημιουργίας ζωής στο χωριό.
Διάφορες εκδηλώσεις, όπως οι πανηγυρικές για τον Άγιο Γεώργιο και η καλοκαιρινή κατασκήνωση για το Χki Fi Sanna, έχουν τώρα καθιερωθεί με επιτυχία, και πρέπει να συνεχισθούν. Άλλες μπορούν να προστεθούν. Θα ήταν καλό να αρχίσουν οι Κορμακιτιανοί να οργανώνουν και άλλες εκδηλώσεις, όπως γάμους, βαφτίσια, κλπ στο ίδιο το δικό τους χωριό.
δ) Τουριστικές
Ο Κορμακίτης έχει δυνατότητες για να προσφέρει πολύ ελκυστικά πράγματα σε τουρίστες. Τόσο σε καταγόμενους από το χωριό, όσο και σε ξένους, Κύπριους και μη.
Οι παραλίες μας πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά για το καλό όλων.
Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και προσπάθεια. Επιτυχία σε αυτό τον τομέα θα έχει πολλά οφέλη. Θα φέρει οικονομική ζωή στο χωριό. Θα φέρει νέους.
Είναι πολύ σημαντικό να εργαστούμε όλοι για να γίνει αυτό, αλλά κυρίως οι υπεύθυνοι της κοινοτικής αρχής και οι ιδιοκτήτες / διαχειριστές της περιουσίας της παραλίας του Κόρνου, που τυχαίνει να είναι η Εκκλησία Αγίου Γεωργίου Κορμακίτη. Ακόμη ένας λόγος να γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια για το κοινό καλό του χωριού.
Υπάρχουν επίσης εστιατόρια και μικρά κέντρα αναψυχής. Αυτά είναι πολύ βοηθητικά για το χωριό και αξίζουν κάθε στήριξης.
Το μουσείο του χωριού είναι ένα αξιόλογο ίδρυμα που βοηθά για τουριστικούς σκοπούς και αξιζει συνεχούς φροντίδας και στήριξης.
Το χωριό θα μπορούσε να προσφερθεί πολύ καλά για αγροτουρισμό, και ήδη έχουν γίνει μερικές προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, που αξίζει να συνεχίσουν.
Μερικές δραστηριότητες που δεν υπάρχουν και που θα μπορούσαν να προστεθούν για να βοηθήσουν θα ήταν:
α) Καταστήματα
Χρειάζεται να υπάρχει τουλάχιστο ένα μικρό κατάστημα με τα εντελώς απαραίτητα μικροπράγματα καθημερινής χρήσης.
Θα μπορούσε να ήταν ένα μικρό περίπτερο κοντά στην Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπου θα μπορούσε να πουλά και σουβενίρ για την Εκκλησία και το χωριό, αλλά και προϊόντα του χωριού, όπως χαλούμια, αναρή, χαρρουπόμελο, ελαιόλαδο, κλπ
β) Καθημερινό λεωφορείο με δρομολόγιο Κορμακίτης – Λευκωσία – Κορμακίτης
γ) Μικρό νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο
Τότε μόνο θα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ελπίδες για τη διάσωση κα συνέχιση του χωριού, όταν θα έχουμε νέους Κορμακιτιανούς, που θα έχουν μεγαλώσει στο χωριό, φοιτήσει στο σχολείο του, εργαστεί στα χωράφια και τα περιβόλια του, μάθει να κολυμπούν για πρώτη φορά στη θάλασσα του Κόρνου, στην Ουρανούα, τη Σαντούκα και το Λιθράτη. Και να παίξουν μάππα στο γήπεδο του χωριού τους.
Μπορεί αυτό να ακούεται ρομαντικό και εξωπραγματικό. Θεωρώ όμως ότι, με τη σωστή πολιτική και τις κατάλληλες ενέργειες μας, μπορούμε (και πρέπει) να τα καταφέρουμε.
Να φέρουμε νέες οικογένειες στον Κορμακίτη μας, και να τις βοηθήσουμε να ζήσουν εκεί και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους εκεί. Τους νέους Κορμακιτιανούς.
Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ είτε της προσπάθειας για διάσωση και επιβίωση του Κορμακίτη, είτε της εγκατάλειψης του.
Τι επιλέγουμε;
Και πώς το επιδιώκουμε;