Οι δείκτες της φτώχειας και της ανεργίας

0
691

Η ανεργία, η φτώχεια και οι εισοδηματικές ανισότητες, είναι φαινόμενα που παρουσιάζονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, και η Κύπρος δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Η ανεργία κυμαίνεται γύρω από το 12.2% (4η στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και είναι πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ότι αφορά τη φτώχεια το 24.4% των Κύπριων κινδύνευαν να βυθιστούν κάτω από το όριο της φτώχειας, που ήταν €8,640 ανά άτομο το 2014 (60% του διάμεσου εισοδήματος). Το ποσοστό φτώχειας στην Κύπρο είναι το 7ο μικρότερο στην Ευρώπη.

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:At-risk-of-poverty_rate_and_at-risk-of-poverty_threshold_(for_a_single_person),_2013_and_2014.png

Τα φαινόμενα της φτώχειας και των εισοδηματικών ανισοτήτων δεν είναι καινούργια στην Κύπρο και δεν οφείλονται μόνο στην οικονομική κρίση, αλλά υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, απλά δεν υπήρχαν αξιόπιστα στοιχεία. Η ανεργία είναι καινούργιο φαινόμενο αλλά όλα αυτά τα χρόνια, ήταν ο υπερβολικός δανεισμός του δημοσίου και των επιχειρήσεων που διατηρούσαν την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας ψηλά στις προτεραιότητες τους και έχει περιλάβει τη μείωση της φτώχειας στους στόχους της Στρατηγικής 2020, που αποτελεί το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μέλλον. Για το σκοπό αυτό, και όχι μόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί από τα μέλη της ‘Ενωσης να συλλέγουν και να επεξεργάζονται στοιχεία που αφορούν την ανεργία, τη φτώχεια, τις στερήσεις βασικών αγαθών και υπηρεσιών και άλλα, τα οποία είναι μπορούν να αξιοποιηθούν από την πολιτεία. Διότι όταν γνωρίζεις το πρόβλημα και το μέγεθος του, μπορείς να κάνεις καλύτερη διαχείριση και να αντιμετωπίσεις τις συνέπειες του αποτελεσματικά.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, γνωστή ως Eurostat, μαζεύει στοιχεία από τα κράτη μέλη και καταρτίζει πίνακες με διάφορους δείκτες ανεργίας, φτώχειας και ανισότητας, έτσι που να μπορεί κάποιος να κάνει και συγκρίσεις χρόνο με χρόνο για την ίδια χώρα ή/και μεταξύ χωρών τα Ένωσης. Η μεθοδολογία συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων είναι η ίδια για όλες τις χώρες της Ένωσης. Έτσι, διασφαλίζεται τόσο η ποιότητα των στοιχείων αλλά και η συγκρισιμότητα τους. Για τέτοια ευαίσθητα θέματα, η αντικειμενικότητα, η ακρίβεια και η αξιοπιστία είναι σημαντικά.

Είναι λοιπόν σημαντικό, όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τους φτωχούς και τους άνεργους, να παρακολουθούν τα στοιχεία που δημοσιεύονται από την Eurostat και να τα ερμηνεύουν ορθά. Διότι τις περισσότερες περιπτώσεις, η αντιπολίτευση και άλλες κοινωνικές ομάδες στην Κύπρο, ερμηνεύουν τα στοιχεία όπως τους συμφέρει, για να επιρρίψουν ευθύνες στην κυβέρνηση, αφού ο στόχος τους δεν είναι η επίλυση των προβλημάτων αλλά οι πολιτικές της κυβέρνησης.

H Eurostat ασχολείται με τους δείκτες της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και εξετάζει διάφορες πτυχές των προβλημάτων αυτών, όπως είναι ο αριθμός των ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, που στερούνται βασικά αγαθά και υπηρεσίες, που υποαπασχολούνται κλπ. Στην ιστοσελίδα της Eurostat την κατηγορία «Population and Social Conditions» και ακολούθως στην υποκατηγορία «Income, Social Inclusion and living conditions», μπορεί κανείς να μελετήσει τους δείκτες αυτούς και την εξέλιξη τους για τα τελευταία 10 χρόνια.

Μάριος Μαυρίδης, Καθηγητής Οικονομικών Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Βουλευτής ΔΗΣΥ Κερύνειας, m.mavrides@euc.ac.cy

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here