Οικονομικός Αναλφαβητισμός είναι επικίνδυνος

0
510
AMC

Στη σημερινή κοινωνία η γνώση και η πληροφόρηση για όλα τα θέματα που μας απασχολούν είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση μας, πόσο μάλλον για μια επιτυχημένη πορεία. Οι απαιτήσεις της ζωής και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά δεν επιτρέπουν την άγνοια και την αδιαφορία. Η γνώση, η πληροφόρηση σε καθημερινό επίπεδο είναι πλέον αυτονόητα στη ζωή μας. Πολλές φορές η ζωή μας αναγκάζει να μάθουμε κάποια πράγματα αλλά η ουσία είναι να προλαβαίνουμε καταστάσεις και όχι να τρέχουμε πίσω από αυτά.

Παλαιότερα, η γνώση αριθμητικής και ανάγνωσης, και λίγη γεωγραφία ήταν αρκετά για να μπορέσει κάποιος να ζήσει και να λειτουργήσει μέσα στην κοινωνία. Αν κάποιος γνώριζε και πως υπολογίζεται ο τόκος, τότε μπορούσε να εργαστεί σε τράπεζα. Σήμερα οι απαιτήσεις είναι πολύ περισσότερες και οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν πολύ περισσότερα για να διασφαλίσουν την επιβίωση τους. Για παράδειγμα, σήμερα οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν βασικές πληροφορίες για θέματα υγείας, θέματα οικονομίας, τους νόμους του κράτους και άλλα. Για να έχει κάποιος σήμερα πάρε δώσε με το κράτος, πρέπει να γνωρίζει τη γραφειοκρατία της κυβέρνησης.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζει την Κυπριακή κοινωνία είναι ο οικονομικός αναλφαβητισμός, δηλαδή η έλλειψη γνώσεων και η αδυναμία κατανόησης και ερμηνεία σε οικονομικά και χρηματοοικονομικά θέματα. Πολλοί Κύπριοι αδυνατούν να κατανοήσουν βασικές οικονομικές έννοιες, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν λανθασμένες αποφάσεις για σημαντικά θέματα που τους αφορούν. Κάποιες φορές η άγνοια για σημαντικά θέματα μπορεί να κοστίσει πολύ, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινωνίας.

Η φούσκα του χρηματιστηρίου το 1999, η φούσκα των ακινήτων κατά την περίοδο 2004-2008 αλλά και ο υπερβολικός δανεισμός είναι κλασσικά παραδείγματα. Οι επενδυτές αγόραζαν μετοχές ως αυτές να ήταν λαχεία που πάντα κερδίζουν, χωρίς να γνωρίζουν τι σημαίνει επένδυση σε μετοχές. Πολλοί αγόραζαν ακίνητα χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι οι τιμές ήταν ήδη φούσκα. Πολλοί δανείζονταν για διάφορους λόγους χωρίς να γνωρίζουν πως υπολογίζεται το επιτόκιο που τους χρέωναν και βεβαίως χωρίς να γνωρίζουν τι σημαίνει ανατοκισμός.

Ο οικονομικός αναλφαβητισμός δεν παρατηρείτε μόνο στην Κύπρο αλλά παντού. Οι μελέτες δείχνουν ότι γενικά, άνθρωποι σε πολλές κοινωνίες υποφέρουν από την «ασθένεια» του αναλφαβητισμού. Απλά η Κύπρος βαθμολογείται χαμηλότερα από το μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού για την οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), ένας οργανισμός που μεταξύ άλλων, ασχολείται και με αυτό το θέμα. Ο ΟΟΣΑ ασχολείται και με τις επιδόσεις των μαθητών σε διάφορες χώρες, όπου και πάλι η Κύπρος βαθμολογείτε πολύ χαμηλά.

Ο κυριότερος λόγος που προκαλεί το φαινόμενο του οικονομικού αναλφαβητισμού είναι η αδιαφορία για οικονομικά θέματα, επειδή δε είναι ενδιαφέρον. Οι άνθρωποι γενικά δεν ασχολούνται με οικονομικά θέματα μέχρι να προκύψει κάποιο πρόβλημα που θα τους αναγκάσει να θέλουν να μάθουν, είτε για να κατανοήσουν το πρόβλημα είτε για να το επιλύσουν, αν δεν είναι ήδη αργά. Το ίδιο συμβαίνει και για θέματα υγείας.

Μάριος Μαυρίδης, καθηγητής οικονομικών Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Βουλευτής Κερύνειας, ΔΗΣΥ

JAS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here