Saturday, May 4, 2024
ΑρχικήΚοινότηταΤο Δημοτικό Σχολείο Άγιος Μάρωνας και ο ρόλος του

Το Δημοτικό Σχολείο Άγιος Μάρωνας και ο ρόλος του

dimotiko7-11-2016_0006Της Γεωργίας Σκορδή-Σιαμμούτη ( Δ/ντριας)

Η τελευταία καταγραφή στο μητρώο μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Άγιος Μάρωνας έχει τον αριθμό 353. Ένας αριθμός που υποδηλώνει ποσοτικά όλα τα παιδιά που φοίτησαν, αποφοίτησαν ή και ακόμη φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο που ιδρύθηκε για να αποτελειώσει μια επιλογή στον κάθε Μαρωνίτη γονιό και όχι μόνο.

Σε έρευνα, μεταξύ των γονιών που στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, διαφάνηκε ότι η έγνοιά τους για καλλιέργεια της μαρωνιτικής ταυτότητας και κουλτούρας έχει πρωτεύοντα ρόλο στους λόγους που τους ώθησαν να επιλέξουν το συγκεκριμένο σχολείο. Στην αποτίμηση των λόγων ακολουθεί και η πεποίθηση και η παραδοχή τόσο από μαρωνίτες και μη μαρωνίτες γονιούς, για το ψηλό επίπεδο του εκπαιδευτικού και του παιδαγωγικού έργου που επιτελείται στη σχολική μονάδα. Ένας άλλος σημαντικός λόγος που αναφέρουν είναι η ποιότητα της υλικοτεχνικής υποδομής του σχολείου.

dimotiko7-11-2016_0011Η αναφορά στα αποτελέσματα της έρευνας σκοπό έχει την παρουσίαση των εκτιμήσεων των γονιών για σκοπούς προβληματισμού όσον αφορά το ρόλο του μοναδικού μας εκπαιδευτηρίου στην προσφυγιά.

Μάρτυρας των τελευταίων χρόνων των εξελίξεων στην κοινότητα μπορώ να προβάλω αντικειμενικά και υπεύθυνα, το ρόλο του Δημοτικού μας Σχολείου στα δρώμενα της κοινότητας. Αποτελεί ένα ζωντανό πυρήνα, ένα εκκολαπτήριο ελεύθερων και δημιουργικών ανθρώπων, που η δράση στην κοινότητα τους, τόσο κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, όσο και μετά, αποδεικνύει ότι το σχολείο ανταποκρίνεται στο ρόλο του. Έδωσε και δίνει στους νέους κατευθύνσεις, οράματα και ελπίδες , αφυπνίζει συνειδήσεις και αποτελεί έμπνευση για κάτι καλύτερο.

Απόφοιτοι μας προοδεύουν στην μετέπειτα τους πορεία στην εκπαίδευση αλλά το κυριότερο συνεχίζουν να ασχολούνται με τα κοινά και είναι κατά γενική ομολογία κοινωνικοποιημένοι και δραστηριοποιημένοι σε όλες τις πολιτιστικές επάλξεις της κοινότητας (Προσκοπείο, Χορωδίες, Σωματεία).

dimotiko7-11-2016_0024Ο ρόλος του σχολείου είναι πολύ σημαντικός στον αγώνα για επιβίωση της κοινότητας μας και καλώ όλους να συνεχίσουν να το στηρίζουν ο καθένας με το δικό του τρόπο. Μια στήριξη που πρέπει να γίνεται έμπρακτα μέσα από μικρά και μεγάλα, μια στήριξη που πρέπει να φανεί μέσα από αποφάσεις σε προσωπικό επίπεδο (αποφάσεις των γονιών να εγγράψουν τα παιδιά τους) αλλά και αποφάσεις της ηγεσίας μας, πολιτειακής και εκκλησιαστικής. Μια στήριξη που πρέπει να φανεί μέσα από την παραδοχή του έργου και τον οφειλόμενο σεβασμό σε όλους όσους εργάζονται για το κοινό όραμα.
dimotiko7-11-2016_0030Το Δημοτικό Σχολείο Άγιος Μάρωνας είναι το σχολείο όλης της κοινότητας. Εδώ φοιτούν παιδιά απ’ όλα τα χωριά, εδώ φοιτούν παιδιά απ’ όλες τις κοινότητες της Κύπρου. Εδώ εργάζονται εκπαιδευτικοί μαρωνίτες και μη, με υποδειγματική άμιλλα και συνεργασία. Εδώ στο Σύνδεσμο Γονέων και στη Σχολική Εφορεία, υπάρχουν άνθρωποι απ’ όλα τα χωριά μας , μαρωνίτες και ελληνοκύπριοι που συνεργάζονται αρμονικά για το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών. Είναι ένα θαυμάσιο δείγμα πλουραλισμού και πολυπολιτισμικότητας. Είναι εδώ που οργανωμένα επιστημονικά και μεθοδικά γίνονται προσπάθειες για διδασκαλία της Ιστορίας, της Θρησκείας, της Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής. Είναι εδώ που μέσα από προγράμματα (συνεργασία με σχολείο του Λιβάνου, εφαρμογή ευρωπαϊκών θεσμών, συνεργασίες με γειτονικά σχολεία, στήριξη από Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου) δηλώνουμε την παρουσία μας ως κοινότητα από τη μια και από την άλλη φροντίζουμε στην καλλιέργεια ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, που να ξέρουν να μαθαίνουν, να αγαπούν τη μάθηση και να εργάζονται και να συνεργάζονται με όλους.

Κατά καιρούς το σχολείο κλήθηκε και θα κληθεί να εκπροσωπήσει την κοινότητα. Είναι δεδομένη η δέσμευση ότι θα προσπαθήσει να το κάνει με τον καλύτερο τρόπο ανταποκρινόμενο στο ρόλο του.
Τελειώνοντας εκφράζω τις ευχαριστίες μου σε όλους που στήριξαν και στηρίζουν το σχολείο και προσδοκώ στην ενδυνάμωση της παρούσας στήριξης.

Γεωργία Σκορδή Σιαμμούτη

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Kormatjitis 1772

Kormatjitis 1771

Kormatjitis 1770

Kormatjitis 1769

Recent Comments