Οι αναβαθμίσεις μειώνουν το κόστος δανεισμού

0
469

Εξαιρετικά σημαντική είναι η αναβάθμιση της Κυπριακής οικονομίας από το διεθνή οίκο Standard and Poor’s πριν από μερικές μέρες, αφού επιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο και τα δημόσια οικονομικά τυγχάνουν συνετής διαχείρισης. Η αξιοπιστία της χώρας βελτιώνεται συνεχώς ενώ το κόστος δανεισμού μειώνεται συνεχώς. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της κυβέρνησης από το ΒΒ- στο ΒΒ, δύο βαθμίδες πιο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ. Επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι περισσότερα ταμεία και οργανισμοί θα μπορούν να αγοράζουν τα κυπριακά ομόλογα στα χρηματιστήρια όπου διαπραγματεύονται.

Οι αναβαθμίσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές διότι μειώνουν το κόστος δανεισμού. Πράγματι, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση των Κυπριακών ομολόγων από τους Standard and Poor’s, το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης στις διεθνείς αγορές (απόδοση 10ετή ομολόγων) μειώθηκε κάτω από το 3% ενώ πριν λίγες εβδομάδες ήταν λίγο πιο κάτω από το 4%. Οι επενδυτές δεν ανέμεναν τις αξιολογήσεις από τους άλλους δύο μεγάλους οίκους, Fitch και Moody’s, καθώς και αυτές αναμένονται να είναι θετικές. Οι κύριοι λόγοι για την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους είναι η αύξηση στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, και η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Ουσιαστικά, από το επόμενο έτος, η κυβέρνηση δεν θα τρέχει ελλείμματα στους προϋπολογισμούς της.

Οι επενδυτές νιώθουν τώρα πιο ασφαλής και είναι διατεθειμένοι να δανείσουν την Κυπριακή Δημοκρατία με χαμηλότερο επιτόκιο. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θεωρούν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας συνοδεύεται με νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών. Το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών είναι προϋπόθεση για μια βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, διότι διασφαλίζει απρόσκοπτη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους με πολύ χαμηλό κόστος και αναβαθμίζει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, οι οποίοι ενδεχομένως να θέλουν να επενδύσουν στην Κυπριακή οικονομία.

Η Κυπριακή οικονομία τρέχει πλέον με πιο γοργούς ρυθμούς, και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην αύξηση του τουρισμού αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως κατασκευές, εμπόριο κλπ. Τόσο οι αφίξεις όσο και τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ ενώ οι προοπτικές για το 2017 είναι πολύ καλές. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο, ο φόβος για τρομοκρατικά κτυπήματα στην Ευρώπη και χαμηλότερες τιμές στην Κύπρο, είναι οι κυριότεροι παράγοντες αύξησης του τουρισμού στην Κύπρο, και ας λέει ο ΚΟΤ τα δικά του.

Όμως και άλλοι δείκτες της οικονομίας που αφορούν άλλους τομείς είναι θετικοί. Οι εγγραφές μηχανοκινήτων οχημάτων παρουσιάζει αύξηση κάθε μήνα φέτος, με τον Αύγουστο να καταγράφει αύξηση 38%. Η αύξηση στις αγορές μηχανοκινήτων οχημάτων δείχνει ότι οι καταναλωτές νιώθουν πιο σίγουροι και δεν φοβούνται να προβούν σε αγορές. Σημαντική αύξηση καταγράφουν οι εγγραφές νέων εταιρειών, οι οποίες βεβαίως αντικατοπτρίζουν αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και την προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Μάριος Μαυρίδης, Καθηγητής Οικονομικών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Βουλευτής Κερύνειας ΔΗΣΥ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here