Η επάρκεια είναι η πιο σημαντική πτυχή σε ένα σύστημα υγείας

0
595
AMC

Ένα σύστημα υγείας θα πρέπει να είναι καθολικό, κοινωνικό, αλληλέγγυο, ολοκληρωμένο, αυτόνομο και φιλελεύθερο/προσβάσιμο. Καθολικό σημαίνει ότι συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι, κοινωνικό ότι καλύπτει ολόκληρο τον πληθυσμό, αλληλέγγυο ότι ο κάθε ασφαλιζόμενος εισφέρει ανάλογα με τα εισοδήματα του, ολοκληρωμένο ότι καλύπτει όλες τις υπηρεσίες υγείας με δυνατότητα συμμετοχής όλων των παροχέων από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, αυτόνομο ότι το σύστημα θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές, και φιλελεύθερο/προσβάσιμο σημαίνει ότι ο δικαιούχος ασθενής επιλέγει ελεύθερα τον παροχέα υπηρεσιών υγείας. Τα πιο πάνω χαρακτηριστικά συνθέτουν ένα ιδανικό και δίκαιο σύστημα υγείας, το οποίο μπορούσε να διασφαλίσει με τον καλύτερο τρόπο την υγεία του πληθυσμού.

Το Γενικό Σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση κινείτε μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ουδείς όμως γνωρίζει κατά πόσο θα λειτουργήσει με επάρκεια, δηλαδή να είναι το σύστημα αποτελεσματικό σε συνάρτηση με την οικονομική βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα του. Ο προϋπολογισμός του συστήματος θα είναι συγκεκριμένος αλλά οι ανάγκες των ασθενών δεν μπορούν εύκολα να υπολογιστούν.

Χωρίς επάρκεια, το προτεινόμενο από την κυβέρνηση σχέδιο υγείας δεν θα λειτουργήσει προς όφελος της υγείας των πολιτών. Για παράδειγμα, αν το Ταμείο Υγείας, το οποίο θα διαχειρίζεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, δεν μαζεύει αρκετά χρήματα, τότε θα δημιουργηθούν ουρές αναμονής στα νοσηλευτήρια, και αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε αυξήσεις στις εισφορές των εργαζομένων. Το Ταμείο Υγείας θα δέχεται εισφορές από τους εργαζόμενους ύψους 2.85% επί των απολαβών τους, ισόποση εισφορά από τους εργοδότες και μια επιπρόσθετη εισφορά από την κυβέρνηση, σύνολο γύρω στα €975 εκατομμύρια. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι συμπληρωμές ύψους €90 εκατομμύρια περίπου, που θα πληρώνουν οι ασθενείς. Οι συμπληρωμές είναι εργαλείο συγκράτησης του κόστους αφού θα περιορίζουν την αχρείαστη κατανάλωση υπηρεσιών υγείας, όμως δεν πρέπει να είναι απαγορευτικές. Η αποτελεσματικότητα είναι το πλέον σημαντικό στοιχείο της επάρκειας και αναφέρεται στα αποτελέσματα που θα έχουν οι θεραπείες, αν δηλαδή βελτιώνουν την υγεία των πολιτών.

Αυτό εξαρτάται την ποιότητα των υπηρεσιών, τις υποδομές που διαθέτουν τα νοσηλευτήρια και την επάρκεια του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Η αποτελεσματικότητα εξαρτάται επίσης και από τις καθορισμένες τιμές που θα χρεώνουν τα νοσηλευτήρια. Οι τιμές θα καθορίζονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Αν οι τιμές που θα χρεώνουν τα νοσηλευτήρια είναι χαμηλές, τότε η ποιότητα των υπηρεσιών θα είναι χαμηλότερη, αφού τα νοσηλευτήρια θα εισπράττουν λιγότερα. Έτσι, οι δικαιούχοι θα πληρώνουν επιπρόσθετα (από τη τσέπη τους) στα νοσηλευτήρια για να πάρουν καλύτερη ποιότητα. Οι ασθενείς που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα, θα έχουν πιο εύκολη και γρήγορη πρόσβαση, καλύτερη ποιότητα και καλύτερα αποτελέσματα στις θεραπείες που θα αγοράζουν. Η αποδοτικότητα είναι ένα άλλο στοιχείο ενός επιτυχημένου σχεδίου υγείας και αφορά στην παραγωγή των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Η επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων με το χαμηλότερο δυνατό κόστος αφορά στην βέλτιστη διαχείριση του συστήματος από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας , η οποία θα βασίζεται στις πολιτικές που θα ακολουθεί αλλά και στον έλεγχο που θα ασκεί το λογισμικό που βρίσκεται υπό κατασκευή.

Μάριος Μαυρίδης, οικονομολόγος, βουλευτής Κερύνειας, ΔΗΣΥ

JAS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here