Η ζωή της χελώνας Caretta-Caretta

0
2162
AMC

Του Κύπρου Διόλα

H χελώνα Caretta-Caretta είναι ένα από τα τρία είδη χελώνας που ζουν ακόμη στη Μεσόγειο και είναι δυνατόν να την δείτε και στη Κύπρο γιατί αποθέτει τα αυγά της στις παραλίες της Λάρας (Πάφος) και στις παραλίες του Λυθράτη (Κορμακίτη).

Αυτές οι θαλάσσιες χελώνες μπορούν να φτάσουν σε σημαντικές διαστάσεις ( η μεγαλύτερη ζυγίζει 140 κιλά και έχει μήκος περίπου 120 εκατοστά, ενώ η μικρότερη 80 εκατοστά) αλλά η κίνησή τους παραμένει πολύ γρήγορη.

Χάρη στα μεγάλα μπροστινά πτερύγια και στα πίσω που είναι άκαμπτα μπορούν να φτάσουν τα τριάντα χιλιόμετρα την ώρα και έτσι να προστατεύονται από τυχόν κινδύνους.

Η Caretta Caretta έχει την ιδιαιτερότητα να γυρνά για να αποθέσει τα αυγά της στην ίδια παραλία όπου γεννήθηκε και επομένως έχει τεράστια σημασία η διατήρηση των συνθηκών για να διασωθούν οι φωλιές, διαφορετικά διακυβεύεται η επιβίωση του είδους.

Η περίοδος επώασης είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, μήνες κατά τους οποίους τα θηλυκά βγαίνουν στην παραλία για να αποθέσουν τα αυγά.

Όταν είναι στη στεριά γίνονται ευάλωτα γιατί, λόγω του εκτοπίσματός τους κινούνται πολύ αργά και, αντίθετα από τις χελώνες της στεριάς, δεν έχουν την ικανότητα να κρύβονται μέσα στο κέλυφός τους για να προστατευθούν.

Η θηλυκή χελώνα εξερευνά το έδαφος ελέγχοντας την απόσταση από την θάλασσα, την θερμοκρασία και την ποιότητα της άμμου για να διαλέξει το πιο κατάλληλο μέρος όπου θα αποθέσει τα αυγά της.

Μόλις διαλέξει το σημείο σκάβει με τα πτερύγια μια τρύπα βάθους 50 εκ αποθέτει εκεί τα αυγά, που είναι μικρά και μαλακά ώστε να μη σπάνε πέφτοντας.

Γεννάει περίπου 120 αυγά που κάνουν (το 60%) πενήντα περίπου ημέρες για να εκκολαφθούν.

Με το σκάσιμο των αυγών τα μικρά χελωνάκια αναρριχώνται ομαδικά στην επιφάνεια της άμμου και κατευθύνονται προς τη θάλασσα. Η έξοδός τους από τη φωλιά συνήθως γίνεται αργά το απόγευμα ή νωρίς το χάραμα. Τα μικρά προσανατολίζονται από τον φωτεινότερο ορίζοντα που συναντούν. Η πορεία τους στη ζωή ξεκινά με πολλούς εχθρούς όπως καβούρια, γλάρους, ψάρια, τρωκτικά αλλά και κινδύνους όπως οι ανθρώπινες δραστηριότητες στις παραλίες και στη θάλασσα.

Μόνο 1 στα 1000 χελωνάκια θα επιβιώσει για να ενηλικιωθεί!

Η χελώνα καρέτα είναι ίσως ένα από τα πιο εμβληματικά είδη των μεσογειακών θαλασσών και ένα από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν στον πλανήτη. Οι χελώνες ζουν περίπου 100 χρόνια και ενηλικιώνονται μετά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους.

Μέτρα προστασίας της χελώνας

Οσοι απο εσας θα θέλουν να δουν τις χελώνες στον Λυθράτη και την γύρω περιοχή παρακαλώ όπως προσπαθέισετε να τηράτε τα πιο κάτω για να συνεχίσουν οι χελώνες να έρχωνται στις παραλίες μας.

1.Διατειράτε την παραλία πάντα καθαρή.

2.Αποφευγεται οσο μπορείτε τις περιοχές που υπάρχουν οι φωλιές των χελώνων. (Ειναι ευδιάκριτες γιατί υπάρχει ομάδα παρακολούθησης απο φοιτητές διαφόρων πανεπιστιμίων και τις καταγράφουν)

3.Αν θα πάτε να δείτε τις χελώνες που βγαίνουν για να γεννήσουν μην τις ενοχλάτε, μην κάνετε θόρυβο και μην ανάβετε τα φανάρια σας πάνω στις χελώνες γιατι μετα επιστρέφουν πίσω στην θάλασσα και θα πάνε κάπου αλλου να αφήσουν τα αυγά τους.

4.Μην αγγίζεται τις χελώνες.

5.Οταν γεννιούνται τα μικρά μην τα πιάνετε με τα χέρια. Ειναι τόσο ντελικάτα που μπορεί να τους κάνετε ζημια.

6.Μην στέκεστε μπροστά τους τα μικρά προσανατολίζονται από τον φωτεινότερο ορίζοντα που συναντούν, γιαυτό μην ανάβετε φανάρια γιατι παρασύρωνται απο το φως με κύνδυνο να μην μπουν στην θάλασσα και να πεθάνουν.

7.Μην πατάτε μπροστά τους σαν πηγαίνουν προς την θάλασσα γιατι η δικές σας πατημασιές για τα μικρά χελωνάκια ειναι ολόκληρα βουνά.

8.Προστατευεται τα χελωνάκια απο καβούρια, αλεπούδες και αλλα μικρά ζώα που καραδοκούν.

Αυτά όλα για να σώσουμε τις χελώνες. Τίποτα το δύσκολο. Φτάνει να τα τηράμε.

JAS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here