Ο Αγώνας των Μαρωνιτών της Κύπρου για Επιβίωση

0
1688
AMC

Του Αντώνη Ηλία Κασάπη

Οι Μαρωνίτες κατάφεραν, παρά τις τεράστιες αντιξοότητες που αντιμετώπισαν ανά τους αιώνες, να επιβιώσουν στην Κύπρο, έστω και σε μικρούς αριθμούς. Αυτό έγινε λόγω της μεγάλης επιθυμίας τους να διατηρήσουν την πίστη και την κουλτούρα τους, αλλά και λόγω του ότι είχαν τη δική τους μικρή ‘ιδιαίτερη πατρίδα’, την περιοχή με τα τέσσερα χωριά τους. Τον Κορμακίτη, την Ασώματο, την Αγία Μαρίνα και την Καρπάσια. Εκεί ζούσαν σε σχετική απομόνωση και οι επιρροές από τις άλλες κοινότητες δεν ήταν πολύ έντονες.

Το χτύπημα του 1974 ήταν συντριπτικό για τους Μαρωνίτες.

Άλλοι προσφυγοποιήθηκαν αμέσως και σκορπίστηκαν σε όλα τα μέρη της ελεύθερης Κύπρου και στο εξωτερικό, και άλλοι έμειναν εγκλωβισμένοι, ελπίζοντας για μια σύντομη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Δυστυχώς η λύση δεν ήλθε. Και όλοι σχεδόν οι εγκλωβισμένοι ή αναγκάστηκαν να φύγουν ή πέθαναν. Σήμερα μένουν μόνο λιγοστοί από τους αρχικούς μαρτυρικούς και ηρωικούς εγκλωβισμένους στον Κορμακίτη και στην Καρπάσια. Η τελευταία εγκλωβισμένη του Ασωμάτου, η κυρία Μιλή Παρτέλλα, πέθανε πρόσφατα και τάφηκε στο κοιμητήριο του χωριού της. Ήταν ένα παγκόσμιο παράδειγμα ηρωισμού που συγκίνησε όλους όσους άκουσαν για αυτήν. Τώρα ο Ασώματος είναι μόνο ένα στρατόπεδο του Τουρκικού στρατού.

Ο διασκορπισμός των Μαρωνιτών, η απομάκρυνση από τις παραδοσιακές φωλιές τους στην ιδιαίτερη δική τους πατρίδα, η απώλεια των κρίκων της αλυσίδας που τους κρατούσε σφικτά μαζί, επέφεραν την γρήγορη αφομοίωση. Σήμερα ίσως μόνο στο 10% με 20 % των γάμων Μαρωνιτών είναι και τα δύο μέρη Μαρωνίτες. Στους μικτούς γάμους όπου η γυναίκα είναι Μαρωνίτισσα σχεδόν πάντοτε τα παιδιά βαφτίζονται ορθόδοξα και, παρά τις όποιες στενές σχέσεις μπορεί να έχουν με την Κοινότητα, σιγά σιγά απομακρύνονται. Εκεί όπου ο άντρας στο μικτό γάμο είναι Μαρωνίτης, τα παιδιά συνήθως βαφτίζονται Μαρωνίτες αλλά μεγαλώνουν σε ανοικτό περιβάλλον, χωρίς στενούς δεσμούς με τα άλλα παιδιά της Κοινότητας.

Όσοι συνεχίζουν να είναι σταθερά Μαρωνίτες, νιώθουν σαν να είναι οι παράξενοι.

Τώρα πλέον υπάρχουν 3 είδη ιθαγενών Μαρωνιτών στην Κύπρο
(λέω ιθαγενών για να διαχωρίσω από τους αρκετούς Λιβάνιους Μαρωνίτες).

1. Αυτοί που έχουν αφομοιωθεί και δεν θα αφήσουν απογόνους Μαρωνίτες.

2. Αυτοί που πάνε ακόμη στη Εκκλησία μας, και αναμειγνύονται στα κοινά των Μαρωνιτών, αλλά έχουν αποφασίσει ότι συμφέρει να αφήσουμε τα πράγματα να προχωρήσουν όπως είναι τώρα, γνωρίζοντας ότι οδηγούμαστε αναπόφευκτα σε πλήρη αφομοίωση σύντομα.(Δεν θέλουν επιδίωξη συνταγματικής αναγνώρισης και κρατικής στήριξης).

3. Αυτοί που θέλουν ακόμη να συνεχίσει να υπάρχει η Μαρωνίτικη Κοινότητα, με τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά και τη δική της ταυτότητα. Είναι Κύπριοι πολίτες αλλά με τη δική τους ταυτότητα. Γνωρίζουν ότι αυτό που θέλουν είναι πολύ δύσκολο. Είναι διατεθειμένοι όμως και να υποστούν και μερικές προσωπικές θυσίες για να διασώσουν την Κοινότητα τους.

Φαίνεται ότι οι κατηγορίες (1) και (2) ίσως να έχουν ξεπεράσει την (3). Μπορεί αν ακολουθήσουμε τη δημοκρατική μέθοδο του “ένας άνθρωπος ένας ψήφος” να υπερψηφούν αυτοί που θέλουν την αφομοίωση.

Και το μεγάλο ερώτημα είναι :
Τί θα πρέπει να κάνουν αυτοί που θέλουν την Μαρωνίτικη Κοινότητα να διασωθεί, αν είναι μειονότητα (και μέσα στην Μαρωνίτικη Κοινότητα);
Να δεχθούν την θέληση της πλειοψηφίας και να αφήσουν την Κοινότητα να αφανιστεί;
Ή να συνεχίσουν το δύσκολο αγώνα της επιβίωσης της Κοινότητας;
Ο αγώνας για επιβίωση είναι ο δύσκολος δρόμος. Ακριβώς επειδή είναι Αγώνας!
Απαιτεί συνεργασία του Εκπροσώπου μας και του Αρχιεπισκόπου μας.
Απαιτεί τη στήριξη και από τις δύο μεγάλες κοινότητες της Κύπρου.
Για να γίνει αυτό μάλλον θα χρειαστεί και η στήριξη από τους δυνατούς διεθνείς παράγοντες.
Απαιτεί όμως πάνω από όλα και την όσο το δυνατό μεγαλύτερη ομόνοια και συνεργασία των ίδιων των Μαρωνιτών της Κύπρου!
Χωρίς να υποσκάψει το έργο των επίσημων αρχών μας.
Θα γίνει αυτό;
Ο αγώνας για Επιβίωση θα πρέπει να περιέχει όλα (ή σχεδόν όλα) από τα πιο κάτω:
-Επιστροφή στα χωριά μας, ακόμη και πριν τη λύση. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος.
-Οικονομική αναζωογόνηση των χωριών μας.
-Αναγνώριση της Κοινότητας από το Σύνταγμα.
-Στήριξη από το Κράτος θεσμικά και νομικά.
-Δικαίωμα μεριδίου του κρατικού προϋπολογισμού σε ετήσια βάση.
-Επαρκής εσωτερική διοικητική δομή για την Κοινότητα
– Δικαίωμα να αποφασίζουμε για θέματα που αφορούν μόνο ή κυρίως εμάς ( όπως παιδεία, ιστορία, κουλτούρα, οικονομική διαχείριση των δικών μας περιοχών). Μη εξάρτηση εντελώς από άλλους εκτός Κοινότητας.

Αναφέρεται συχνά ότι θα έπρεπε ο Μαρωνίτης Εκπρόσωπος να έχει δικαίωμα λόγου και ψήφου στη Βουλή. Προσωπικά έχω πει πολλές φορές ότι δεν είμαι υπέρ του δικαιώματος ψήφου ή και λόγου του Εκπροσώπου μας στη Βουλή σε γενικά θέματα που συζητούνται και ψηφίζονται (και που δεν αφορούν ή επηρεάζουν ειδικά την Κοινότητα μας).
Θεωρώ πως αυτό θα ήταν λάθος και όχι προς το συμφέρον της Κοινότητας μας.

Θα ενέπλεκε την Κοινότητα στις κομματικές αντιπαραθέσεις της Κύπρου και σίγουρα και τα κόμματα στα εσωτερικά της Κοινότητας μας.

Την ίδια στιγμή επιμένω ότι ο Εκπρόσωπος μας, (ή και προτιμότερο ένα είδος Συμβουλίου ή “Μαρωνίτικης βουλής”) θα έπρεπε να έχει πολύ περισσότερη πραγματική ‘εξουσία’ και δικαιοδοσία σε θέματα που αφορούν μόνο ή κυρίως τα εσωτερικά της Κοινότητας μας. Εμείς θα έπρεπε να αποφασίζουμε για τα δικά μας θέματα.

Ο Εκπρόσωπος μας στη Βουλή δεν είναι ένας συνηθισμένος βουλευτής. Για μάς η θέση αυτή θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο σημαντική από ένα απλό βουλευτή (προτιμότερο να είχαμε μια Μαρωνίτικη Βουλή που να εκλέγεται από Μαρωνίτες και να αποφασίζει για εσωτερικά θέματα των Μαρωνιτών).

Με το να έχει μια ψήφο και να ψηφίζει για θέματα που δεν αφορούν μόνο ή κυρίως εμάς, ποια διαφορά θα κάνει για εμάς;

Όσοι από εμάς τους Μαρωνίτες θέλουμε την Επιβίωση της Κοινότητας μας, θα πρέπει να το πούμε καθαρά. Θα πρέπει να αγωνιστούμε για αυτό το σκοπό. Θα πρέπει να πιέσουμε την ηγεσία μας να το επιδιώξει με δύναμη και σταθερότητα, και θα πρέπει να της συμπαρασταθούμε όσο μπορούμε και ακόμη παραπάνω.

JAS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here