Tuesday, April 23, 2024
ΑρχικήΚοινότηταΕπιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους στους επόμενους 6 μήνες!!!

Επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους στους επόμενους 6 μήνες!!!

kipros•Επίσκεψη Τουρκοκύπριου ηγέτη Mουσταφά Ακιντζί στα Μαρωνίτικα χωριά Αγία Μαρίνα, Ασώματο και Καρπάσια
•Επιστροφή σπιτιών στα Μαρωνίτικα χωριά στους νόμιμους κατοίκους τους
•Εφαρμόζεται η απαίτηση της Τουρκοκυπριακής αρχής για ευθεία γραμμή που τέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών

Επίσκεψη στα Μαρωνίτικα χωριά διενήργησε την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζή.

Πρώτα επισκέφθηκε την Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας όπου επισκέφθηκε την εκκλησία και το χώρο του Τουρκοκυπριακού κοιμητηρίου και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Ασώματο και την Καρπάσια.

Σε όλα τα χωριά είχε συνάντηση με διάφορους παράγοντες των Τουρκοκυπρίων και Μαρωνιτών με στόχο την στρατιωτική απαγκίστρωση και επιστροφή των σπιτιών των χωριών αυτών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Στην Καρπάσια αναμένετε σύντομα να δοθούν όλα τα σπίτια στους μόνιμους ιδιοκτήτες τους και σε δεύτερο στάδιο ο Ασώματος και η Αγία Μαρίνα όπου θα γίνει σταδιακή παραχώρηση σπιτιών.

Η θέση του Ακιντζή , σε σχετικό βίντεο που αναρτήθηκε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ήταν καθαρή, ανάφερε ότι θα είμαστε υπό το Τουρκοκυπριακό συνιστούν κρατίδιο με δική μας περιοχή και επανεγκατάσταση όλων των Μαρωνιτών στα χωριά τους στους επόμενους έξι μήνες και τόνισε ότι ή θα λυθεί το Κυπριακό ή θα μείνουν τα πράγματά ως έχουν αλλά οι Μαρωνίτες θα είναι όλοι πίσω στα χωριά τους.

Εδώ και αρκετό καιρό οι πληροφορίες μας ήταν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των διαπραγματεύσεων τέθηκε το θέμα ευθείας γραμμής και όχι το Σχέδιο Ανάν του 2004. Φημολογείται ότι η Τουρκοκυπριακή αρχή το έθεσε ως κόκκινη γραμμή. Εάν υιοθετηθούν οι θέσεις αυτές και συμφωνηθούν στις συνομιλίες είναι φυσικό ότι τα Μαρωνίτικα χωριά θα είναι υπό Τουρκοκυπριακή διοίκηση. Η γραμμή αυτή είναι ο δρόμος Δκιόνελλι – Μόρφου.

Ένας από τους κυριότε13390886_10154202560007487_1093706599_nρους λογούς εμμονής των τουρκοκυπριακών αρχών για ευθεία γραμμή είναι η τεράστιας σημασίας που δίνουν στο δίκτυο και την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού από την Τουρκιά όπου περνά από Ασώματο, Βορειοανατολικά Αγία Μαρίνας μετά Λευκωσία και καταλήγει Αμμόχωστο. Ένα έργο των 500 εκατομμυρίων όπου η απαίτηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι όλον το δίκτυο να ανήκει στο ΤΚ κρατίδιο. Κάτι που παραδέχθηκε και ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής σε διάφορες συναντήσεις.

Εάν οι συνομιλίες καταλήξουν σε αδιέξοδο , τότε τα Μαρωνίτικα χωριά θα παραχωρηθούν υπό καθεστώς Κορμακίτη. Εκπρόσωπος, Αρχιεπίσκοπος κοινοτικές αρχές και οργανωμένα σύνολα βρίσκονται σε εγρήγορση έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν προσεκτικά όλες τις ραγδαίες εξελίξεις.

RELATED ARTICLES

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ακόμη ένα παράδειγμα του πώς ο ‘μακροχρόνιος αγώνας’ δούλεψε εις βάρος των προσφύγων.
    Νέα τετελεσμένα εργάζονται πάντα εις βάρος των πραγματικών ιδιοκτητών και κατοίκων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments