Friday, March 29, 2024
ΑρχικήΚοινότηταΣημαντικές εξελίξεις στην Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας !!!¨

Σημαντικές εξελίξεις στην Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας !!!¨

3Όσα δεν έγιναν τα τελευταία 42 χρόνια στην Αγία Μαρίνα, έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες.

•Επιδιόρθωση της Παλαιάς εκκλησίας και του κοιμητηρίου

•Σταδιακή επανένωση και επανεγκατάσταση Μαρωνιτών και Τουρκοκυπρίων της Αγίας Μαρίνας

•Όλοι οι φορείς της Αγίας Μαρίνας εργάζονται για το χωρίο τους από διαφορετικούς δρόμους και επίπεδα μέσα από διάφορες συναντήσεις.

•Η κυβέρνηση είναι ενήμερη και στηρίζει τις προσπάθειες επανεγκατάστασης με καθεστώς Κορμακίτη.

Για την Αγία Μαρίνα έχουν γίνει τα πιο κάτω :

1.Το πρώτο βήμα που έχει γίνει για την Αγία Μαρίνα είναι η άμεση επιδιόρθωση της παλιάς εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας με το κονδύλι των 150 000 € της UNDP. Η ενέργεια αυτή δρομολογείται εδώ και 6 μήνες και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της κατακύρωσης της προσφοράς. Αναμένεται μέχρι το τέλος Ιουνίου να ξεκινήσουν οι εργασίες.

2.Επιδιόρθωση Κοιμητηρίου Αγίας Μαρίνας. Έχει δοθεί η άδεια για την επιδιόρθωση του και παρόλο του ότι η γη του κοιμητηρίου ανήκει στην εκκλησία, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος θα αναλάβει την πρωτοβουλία για επιδιόρθωση του. Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίας Μαρίνας, Εκκλησιαστική επιτροπή Αγίας Μαρίνας ή η Επιτροπή των Κοιμητηρίων που είναι υπεύθυνη για τα κοιμητήρια στις ελεύθερες περιοχές?

3.Έγκριση για ετοιμασία λίστας ονομάτων οικογενειών συνταξιούχων που επιθυμούν να επιστρέψουν. Η λίστα αυτή θα παραχωρηθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις Τ/Κ αρχές για να μελετηθεί.

24.Τελική ασφαλτόστρωση του παρακαμπτήριου δρόμου που έχει δημιουργηθεί για την ελεύθερη πρόσβαση στο χωριό. Ο δρόμος δημιουργήθηκε πριν 4 μήνες και ξεκινά από τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Λευκωσία με την Μόρφου και καταλήγει στην παλιά εκκλησία. Στο δρόμο αυτό έγιναν όλες οι απαραίτητες προεργασίες και αναμένετε σύντομα το τελικό στάδιο της ασφαλτόστρωσης του για να γίνεται πιο άνετα η ελεύθερη πρόσβαση στο χωριό.

5.Με το ξεκίνημα της επιδιόρθωσης της εκκλησίας θα τοποθετηθεί μεταλλικό σπιτάκι με κοινόχρηστους χώρους για την ευκολία των πιστών.

6.Αναμένεται ότι η παλιά εκκλησία θα παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2016. Με την ευκαιρία αυτή μέχρι τότε να αρχίσουν οι διαδικασίες για να επιστρέψουν και αριθμός Μαρινιωτών , Μαρωνιτών και Τουρκοκυπρίων πίσω στην Αγία Μαρίνα για να επιτευχθεί ο στόχος της επανεγκατάστασης κάτω από ειδικές συνθήκες και ειδικό καθεστώς όπως στον Κορμακίτη και στην Καρπάσια.

7.Η απαγκίστρωση μέρους του χωριού από τον στρατό. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας αναφέρουν ότι από το κοιμητήριο της Αγίας Μαρίνας και πάνω θα υπάρχει ελεύθερη διακίνηση των κατοίκων του χωριού.

Αναμένουμε ότι μέχρι το τέλος του 2016 οι εξελίξεις για την Αγία Μαρίνα θα είναι ραγδαίες. Ελπίζουμε οι φορείς της Αγίας Μαρίνας , Κοινοτικό Συμβούλιο, Εκκλησιαστική Επιτροπή και Ομάδα πρωτοβουλίας να συντονίσουν τις ενέργειες τους για το μεγάλο αυτό βήμα της σταδιακής επιστροφής και την εκπλήρωση του πόθου όλων των Μαρινιωτών.

4

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments