Αναδημοσίευση από την Κοινοτική εφημερίδα « ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΒΗΜΑ» Αρ. Φυλ. 94 – Μάιος 2016 – Σελίδα 13
Συνέντευξη με τον Μάριο Ιωαννίδη – Λέκτορα / ΤΕΠΑΚ
1. Περιγραφή του προγράμματος (Π.χ. πότε ξεκίνησε;, τι ακριβώς αφορά;, ποιός είναι ο αρμόδιος φορέας; πόσοι ερευνητές εργοδοτόύνται κλπ.)
Η Μαρωνιτική Κοινότητα και το Ερευνητικό Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕ.ΠΑ.Κ. συνεργάζονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου LoCloud (www.locloud.eu).
Το όνομα του προγράμματος προέρχεται από τις λέξεις Local και Computer-Cloud. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να στηρίξει μικρομεσαία Πολιτιστικά Ιδρύματα Οργανισμούς, Δήμους και Κοινότητες να προβάλουν τις ψηφιοποιημένες συλλογές/ αρχεία τους με στόχο να διασωθεί και να προβληθεί η πολιτιστική κληρονομιά στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana (www.Europeana.eu).
Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana άνοιξε τις πύλες της στο κοινό τον Νοέμβριο του 2008 και μέσα σε λιγότερο από 8 χρόνια έδωσε πρόσβαση σε σχεδόν 50 εκατομμύρια αντικείμενα. Εκτός από την ανάδειξη του υλικού του κάθε φορέα στην Europeana, το πρόγραμμα LoCloud προσφέρει στους φορείς δωρεάν υπηρεσίες νέφους (Cloud) για αποθήκευση του υλικού τους και διασφάλισή του.
Το Ερευνητικό Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς εργοδοτεί αποκλειστικά στο εξειδικευμένο Τμήμα της Ψηφιοποίησης και Τεκμηρίωσης του Εργαστηρίου μας δέκα επιστήμονες συνεργάτες, οι οποίοι προέρχονται από διάφορους κλάδους για μια ολιστική προσφορά υπηρεσιών στους φορείς, όπως αρχαιολόγους, μουσειολόγους, βιβλιοθηκονόμους, φιλόλογους, ιστορικούς και σχεδιαστές.
2. Στόχοι του προγράμματος:
(α) Γιατί να δώσει κάποιος υλικό;
(β) Ποιοι είναι οι γενικοί στόχοι;
(γ) Πώς αυτό το πρόγραμμα οφελεί κοινότητες και οργανωμένα σύνολα;
Ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρωνας (106 – 43 π.Χ.), που ήταν ένας από τους επιφανέστερους άνδρες της Ρώμης κι ο κορυφαίος από τους ρήτορες της αρχαιότητας μετά τον Έλληνα Δημοσθένη είχε αναφέρει: «Νιώθοντας περηφάνια για τους προγόνους σου, μη στερήσεις αυτήν τη δυνατότητα και απ’ τους απόγονούς σου». Έτσι και το εργαστήριο μας με το δικό μας ρητό «Πίσω μας είναι οι μνήμες των πατέρων μας, μπροστά μας τα μάτια των παιδιών μας» έχουμε ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο μια εκστρατεία για την καταγραφή και τεκμηρίωση της Πολιτιστικής Κληρονομίας της Κύπρου (της μνήμης μας) με απώτερο στόχο την διάσωση και προβολή της προς όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για αυτό το λόγο ένας από τους απώτερους στόχους του Ερευνητικού Εργαστηρίου είναι η προαγωγή της επιστημονικής αποτύπωσης, καταγραφής και τεκμηρίωσης των πολιτισμικών χαρακτηριστικών διαφόρων κοινωνικών ομάδων, φορέων, οργανισμών και ιδιωτών. Το Εργαστήριο μας βοηθά και καθοδηγεί τους φορείς, που ενδιαφέρονται να προβάλουν τις διάφορες Ψηφιακές Συλλογές τους (φωτογραφιών, εφημερίδων, βιβλίων, και γενικά οπτικοακουστικού υλικού) στην Europeana, σε όλα τα στάδια πριν την δημοσίευση του υλικού χωρίς κανένα κόστος.
Επιπλέον, παρέχει δωρεάν υπηρεσίες συντονισμού, επίβλεψης, αρχειοθέτησης και ταξινόμησης υλικού, εμπλουτισμού των Μετα-δεδομένων σε όλα τα αντικείμενα που πρόκειται να δημοσιευθούν, όπως επίσης και εκπαίδευση στην τεκμηρίωση των αντικειμένων και στο ανέβασμα του υλικού στο διαδίκτυο. Όλα τα αντικείμενα δημοσιεύονται αρχικά στο πόρταλ του ΤΕ.ΠΑ.Κ, Αψίδα, (https://apsida.cut.ac.cy/), το οποίο περιλαμβάνει τις ψηφιακές συλλογές της Βιβλιοθήκης του ΤΕ.ΠΑ.Κ και στη συνέχεια, αφού γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, τα αντικείμενα προωθούνται στην Europeana.
Ανατρέχοντας στην Αψίδα και στην Europeana, ο οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να εμβαθύνει τις γνώσεις του για την πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου, οπουδήποτε στον κόσμο, όπως ο απόδημος κάτοικος του εξωτερικού, ο ερευνητής ή ακόμη και ο μελλοντικός τουρίστας, μπορεί να έχει πρόσβαση σ’ αυτές τις πληροφορίες, οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί.
3. Διαδικασία:
(α) Πού μπορεί κάποιος να αποταθεί για υλικό;
(β) Πώς μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το πρόγραμμα; (ιστοσελίδα κλπ.)
(α) Όσοι επιθυμούν να συμβάλουν στη προσπάθεια για συγκέντρωση φωτογραφικού, έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού σχετικό με την ιστορία, κοινωνία – έθιμα, πολιτισμό και άλλων πτυχών της Κληρονομιάς της Μαρωνιτικής Κοινότητας, μπορούν να επικοινωνήσουν με την κα. Μαριάννα Φραγκέσκου, κοινοβουλευτική συνεργάτιδα του Εκπροσώπου Μαρωνιτών, στο 22407201, έτσι ώστε να επιτευχθεί ένα συγκροτημένο αρχείο της Κοινότητας. β) Όποιος ενδιαφέρεται να μελετήσει τις ψηφιακές συλλογές της Κοινότητας Μαρωνιτών , μπορεί να ανατρέξει στους ακόλουθους Ιστούς:
Europeana:
http://www.europeana.eu/portal/search?q=Maronites+community+of+Cyprus
Apsida:
https://apsida.cut.ac.cy/collection-tree
Ιστοσελίδα Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς:
4. Συνεργασία με τη Μαρωνιτική Κοινότητα Κύπρου(π.χ. Πότε ξεκίνησε η συνεργασία με το Γραφείο του Εκπροσώπου; Πόσο υλικό έχει η Κοινότητα Μαρωνιτών μέχρι σήμερα; Ποιά η συνεργασία κλπ.).
Η έναρξη της συνεργασίας ανάμεσα στο Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και της Κοινότητας Μαρωνιτών σε θέματα διάσωσης ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς άρχισε ουσιαστικά τον Φεβρουάριο του 2015.
Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LoCloud, οι συνεργάτιδες μου και εγώ είχαμε συνεχή επικοινωνία και συναντήσεις με μέλη της Μαρωνιτικής κοινότητας, με επιστέγασμα τη διευθέτηση συνάντησης στις 28 Ιανουαρίου 2015 για σκοπούς ενημέρωσης και παρουσίασης του προγράμματος σε οργανωμένα σύνολα της Κοινότητας Μαρωνιτών.
Χάριν της άψογης συνεργασίας και των συντονισμένων προσπαθειών του Γραφείου Εκπροσώπου των Μαρωνιτών στη Βουλή, κ. Αντώνη Χ’ Ρούσου έχουμε αρχειοθετήσει και ψηφιοποιήσει 332 Ιστορικές Φωτογραφίες, 591 Σύγχρονες Φωτογραφίες και 90 τεύχη της Κοινοτικής εφημερίδας Μαρωνιτών Κύπρου «Κοινοτικό Βήμα», ευελπιστώντας τον εμπλουτισμό της ψηφιακής συλλογής και με επιπρόσθετο φωτογραφικό, έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό.
5. Μήνυμα/έκκληση προς τα μέλη της Κοινότητας των Μαρωνιτών να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα.
«Behind us is the memory of our fathers,in front of us are the eyes of our children!»
« Πίσω μας είναι οι μνήμες των πατέρων μας,μπροστά μας τα μάτια των παιδιών μας»
Μ΄ αυτό το σλόγκαν, προτρέπουμε όλα τα μέλη της Μαρωνιτικής Κοινότητας, να συνεισφέρουν στη διάσωση της ιστορικής μνήμης και πολιτισμού για τις μελλοντικές γενιές. Προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη στους καιρούς μας, να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την ιστορία του τόπου μας !