Saturday, May 18, 2024
ΑρχικήΚορμακίτηςΟμιλία προέδρου Σωματείου « Ο Κορμακίτης» Μιχάλη Χατζηρούσου στη Θεατρική παράσταση...

Ομιλία προέδρου Σωματείου « Ο Κορμακίτης» Μιχάλη Χατζηρούσου στη Θεατρική παράσταση του Σωματείου

Θεοφιλέστατε,Κύριε Εκπρόσωπε,Κύριε Βουλευτά της Κερύνειας.Κύριε Εκπρόσωπε του Υπουργείου Παιδείας, Φίλοι και φίλες του Σωματείου Ο ΚΟΡΜΑΚΙΤΗΣ
Το Σωματείο Ο ΚΟΡΜΑΚΙΤΗΣ σας καλωσορίζει στην φετινή θεατρική παράσταση που ο Θεατρικός και καλλιτεχνικός του Όμιλος διοργανώνει για δεύτερη χρονιά, τηρώντας την παράδοση του Σωματείου που για χρόνια πρωτοστατούσε στην οργάνωση τέτοιων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Ευημερίας Μαρωνιτών, τον φίλο της Κοινότητας κον Σαρκής Σαρκής,  τον κον Γεώργιο Πεππή Σκούλλου που είναι οι χορηγοί της αποψινής παράστασης. Ευχαριστούμε το  Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού που δια μέσου της   Οργάνωσης  Χκι Φι Σαννα επιδοτεί την αποψινή παράσταση σε μια προσπάθεια διάσωσης και αναβίωσης της  Κυπριακής Μαρωνίτικης Αραβικής καθώς μία από τις αποψινές επιθεωρήσεις , ποίημα και τραγούδια είναι στην γλώσσα μας την ΣΑΝΝΑ
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Χωρεπίσκοπο Πάτερ Ιωάννη Ορφανού και Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας των Χαρίτων, στην Διεύθυνση του Δημοτικού σχολείου Άγιος Μάρωνας, στον αγαπητό Νεκτάριο Φορή Διευθυντή της Dance Academy Cyprus, στον φίλο Ντίνο Πουλλή, στους ακούραστους Σιαρπελ Φραγκέσκου και Μονικα Κουρρά, στους παντοτινούς φίλους του Σωματείου και Συγγραφείς των αποψινών επιθεωρήσεων Σιάρπελ και Αυγουστίνο Φραγκέσκου,  και στον συνεργάτη μας Ιωσήφ Κιρμίζη, που χωρίς την βοήθεια τους δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση της αποψινής παράστασης.
Τελευταίο αλλά όχι και ελάχιστο μπράβο και συγχαρητήρια στους ηθοποιούς και μέλη του χορευτικού μας ομίλου που με υπομονή και επιμονή και μετά από  ατέλειωτες πρόβες πέτυχαν να οργανώσουν την αποψινή παράσταση που είμαι σίγουρος θα ενθουσιάσει όλους απόψε.
Το Σωματείο μας ασχολείται όχι μόνο με τα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά , όπως την αποψινή βραδιά αλλά πρωτοστατεί και στον ποδοσφαιρικό τομέα με δύο ποδοσφαιρικές ομάδες που στελεχώνονται από νεαρά βλαστάρια του χωριού μας, γιατί ένας είναι ο στόχος μας. Να φέρουμε τους νέους μας μαζί για  να γνωρίσει ο ένας τον άλλο, να αγαπήσουν το χωριό τους και να μην ντρέπονται για την ταυτότητα τους.
Δεν θέλουμε μισθοφόρους  ποδοσφαιριστές για να κάνουν νίκες αλλά παιδιά του χωριού μας και της Κοινότητας μας να αγωνίζονται και ας χάνουμε στον ποδοσφαιρικό αγώνα, κερδίζουμε όμως αλλού.
Στον πολιτιστικό τομέα το Σωματείο Κορμακίτης πρωτοστατεί με το ετήσιο Φεστιβάλ Αγίου Γεωργίου που συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες και έχει καθιερωθεί πλέον. Σκοπος του είναι να αποδείξει ότι εδώ είναι το χωριό μας , ο Αγιος μας και εδώ θα επιστρέψουμε.
Η γλώσσα μας ,ΣΑΝΝΑ, ιερό κειμήλιο που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, που αποδεικνύει την ταυτότητα μας ,και τις ιδιαιτερότητες μας . Είναι γλώσσα προστατευόμενη από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις Μειονοτικές και Περιφερειακές Γλώσσες, ο οποίος έχει υπογραφεί και επικυρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία
Ζητούμε από  την πολιτεία και ειδικά το Υπουργείο Παιδείας την εφαρμογή των προνοιών του χάρτη και την εφαρμογή όλων των δράσεων και προγραμμάτων που η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού θεωρεί ως αναγκαία για την προστασία και την αναβίωση της ΣΑΝΝΑ..
Η Μειονότητα των Μαρωνιτών με την δική της ξεχωριστή ιστορία, ήθη και έθιμα, την δική της γλώσσα και θρησκεία και ξεχωριστή καταγωγή αποτελεί σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο μια Εθνοτική Μειονότητα και άδικα για τόσα χρόνια έχει συνταγματικά αναγνωρισθεί σαν μια απλή θρησκευτική ομάδα. Η σημερινή παράσταση το αποδεικνύει από μόνη της.
Βρισκόμαστε σήμερα λίγους ίσους μήνες πριν από την λύσης του Κυπριακού Προβλήματος και της επανένωσης της πατρίδα μας. Λίγους μήνες πριν την σύνταξη του νέου ομοσπονδιακού Συντάγματος. Η πολιτική και θρησκευτική μας ηγεσία έχουν υποχρέωση μαζί χέρι με χέρι να πολεμήσουν για μια δίκαιη αναγνώριση της Κοινότητας μας σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα.
Αυτή όμως την φορά  δεν πρέπει να καταδικαστεί η κοινότητα μας, η γλώσσα μας, η θρησκεία μας, τα ήθη και έθιμα μας σε μια ανάλογη πορεία σιωπής,  μια πορεία που την οδήγησε  λίγα βήματα πριν το ολοκληρωτική αφομοίωση της από τις ευρύτερες πλειοψηφίες και άρα την εξάλειψη όλων αυτών που οι πρόγονοι μας μετέφεραν με κόπους και μας παράδωσαν με περηφάνια.
Είναι δικαίωμα μας και συνάμα υποχρέωση της πολιτείας και της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, να μας προστατέψει και να θέσει τις βάσεις μέσα από το ίδιο το Σύνταγμα που θα εξασφαλίσουν την επιβίωση μας ως μια ξεχωριστή Κυπριακή Εθνοτική Μειονότητα για να μπορούν και τα δικά μας παιδιά να μεγαλώσουν ως  περήφανοι Μαρωνίτες με την δική τους ιστορία, έθιμα και γλώσσα και θρησκεία.
Η αναγνώριση μας ρητά από το νέο Σύνταγμα ως Εθνοτική Μειονότητα θα θέσει το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για την διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από την Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Μειονοτήτων. Της επιστροφής μας σε όλα τα Μαρωνίτικα χωριά, το δικαίωμα να διαχειριζόμαστε αυτόνομα τα πολιτιστικά της κοινότητας μας , την  αποτελεσματική εκπροσώπηση μας στο κοινοβούλιο και στην Κυβέρνηση, την προστασία των χωριών μας ούτως ώστε να προσφέρουν την δυνατότητα οικονομικής δραστηριότητας των νέων μας για να μην είναι μόνο νομικά δυνατή η επιστροφή των νέων αλλά και οικονομικά βιώσιμη.
Σας ευχαριστώ και πάλι για την τιμή και στήριξη που μας δίδετε με την παρουσία σας εδώ απόψε και σα εύχομαι να περάσετε μια ευχάριστη βραδιά.

 

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments