Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών

0
328
AMC

«Μακάριοι οἱ ἐλεήμονες, ὅτι αὐτοὶ ἐλεηθήσονται» (Μαθθαῖον 5, 7).
Αγαπητοί Πατέρες,Διάκονοι, Αφιερωμένοι/Αδελφές,Αγαπητά Εν Χριστώ αδέλφια,
Με μεγάλη χαρά εορτάζουμε την Γέννηση του Κυρίου, του Ενσαρκωμένου Λόγου, έκφραση της απέραντης ευσπλαχνίας του  Θεού για μας.
Ο Θεός Πατέρας, μη μπορώντας να μας βλέπει να υποφέρουμε από τις αμαρτίες μας και να ζούμε στο σκότος του θανάτου, στο πλήρωμα του χρόνου, έστειλε τον Μονογενή του Υιό, τον Ενσαρκωμένο Του Λόγο από το Άγιο Πνεύμα και την Αειπάρθενο Μαρία, για να εκπληρώσει την υπέρτατη και απτή πράξη αγάπης,  η οποία είναι η Σωτηρία μας, η Σωτηρία όλης της ανθρωπότητας.
Ναι, αδελφοί,  ο Ιησούς Χριστός είναι η σωτηρία για κάθε πρόσωπο και για κάθε λαό.  Αυτή  είναι και η σημασία του έκτακτου Ιωβηλαίου Έτους της Ευσπλαχνίας που προκήρυξε ο  Πάπας Φραγκίσκος, καλώντας μας να το ζήσουμε με δυνατή πίστη και αγάπη.
Ο Θεός ενανθρωπίστηκε,   ένας Βρέφος γεννήθηκε σε μια ταπεινή φάτνη  ένδειξη  της θείας ταπεινοσύνης, του ελέους και της αλληλεγγύης.  Ο Θεός  είναι αγάπη, η  αιώνια αγάπη.
Το Θείο Βρέφος φέρνει στο νου μας τα χιλιάδες  βρέφη που υποφέρουν στις μέρες  μας από την αδικία, την βία και τον πόλεμο. Πόσες οικογένειες, σημαδεμένες από φόβο και αβεβαιότητα,   κρατώντας σφικτά στην αγκαλιά τους τα μικρά παιδιά τους, φεύγουν  όπως την Αγία Οικογένεια, κυνηγημένες και μεταναστεύουν από την περιοχή μας, από την Συρία, το Ιράκ, πόσοι άνθρωποι και μειονότητες διώκονται και πόσες κοινότητες ξεκληρίζονται, πόσοι και πόσα παιδιά αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην Μεσόγειο  που γίνεται  ένας υγρός τάφος μπροστά στα μάτια μας.
Σε αυτό το Άγιο Έτος της ευσπλαχνίας,  ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης και μπροστά σ’ ένα  φανατισμό και μια τρομοκρατία χωρίς σύνορα, ας σκορπίσουμε την αρετή της αγάπης και της συγχώρεσης   που δεν γνωρίζει  σύνορα.
Τα Χριστούγεννα μας υπενθυμίζουν την υποχρέωση  μας σαν βαπτισμένοι  απέναντι στον συνάνθρωπο μας που υποφέρει, απέναντι στο πλησίον και στα παιδιά όλου του κόσμου,  θύματα  μιας κοινωνίας που ζει μέσα στο πνεύμα ενός σύγχρονου  Ηρώδη . Σύμφωνα  με τον Άγιο Πατέρα πρέπει να νοιαζόμαστε και να σεβόμαστε επίσης την Δημιουργία, το «κοινό μας σπίτι» και με πνεύμα διακονίας να υπηρετούμε κάθε άνθρωπο που βρίσκεται στις ‘περιφέρειες’  εννοώντας στο περιθώριο της κοινωνίας,  και να υποκλινόμαστε μπροστά του όπως έκανε ο Ιησούς,  θεραπεύοντας τις πληγές του. Κάθε φορά που υπηρετούμε τους φτωχούς, τους αρρώστους και   αυτούς που έχουν ανάγκη,  ανοίγουμε την καρδιά μας στην ευσπλαχνία του Θεού. Κάθε άνθρωπος αξίζει  σεβασμό και πρέπει  να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας και της έκφρασης της αγάπης του Θεού μέσα μας.
Ενώπιον κάθε φυσικού, νοητικού και πνευματικού πόνου που καθένας από εμάς αντιμετωπίζει στην ζωή του,  επικαλούμαστε το θείο έλεος που θεραπεύει, ανανεώνει την ψυχή και το πνεύμα και μας φέρνει πάλι την ζωντανή ελπίδα:  «Ο Άγγελος τους είπε: Μην φοβάστε! Σας φέρνω χαρμόσυνο άγγελμα, που θα γεμίσει με χαρά μεγάλη όλον τον κόσμο.  Σήμερα στην πόλη του Δαβίδ γεννήθηκε για χάρη σας Σωτήρας – κι αυτός είναι ο Χριστός, ο Κύριος»  (Λκ 2: 9-10)
Στην τελευταία του επίσης εγκύκλιο «Laudato Si”,  ο Πάπας απευθύνεται στην ανθρώπινη συνείδηση και στην διεθνή κοινότητα  καλώντας όλους να αναλογιστούν βαθιά  το μέλλον την ανθρωπότητας, της δημιουργίας, του  περιβάλλοντος  που τίθενται σε κίνδυνο κάθε φορά που ο άνθρωπος  συμπεριφέρεται με κατάχρηση, εκμετάλλευση και εγωισμό. Μας καλεί σε μια «οικουμενική οικολογική μεταστροφή» σε σεβασμό,  ειλικρινή αγάπη και δέσμευση για να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε το δώρο της δημιουργίας του Θεού.
Αγαπητά μου αδέλφια,
Η  ίδια η Κύπρος μας είναι ένα δώρο  Θεού. Κληρονομήσαμε ένα νησί μεγάλης φυσικής, ανθρώπινης και πνευματικής ομορφιάς.  Μπροστά στο ‘μομέντουμ’ της σύγχρονης ιστορίας μας ας εισέλθουμε χέρι – χέρι σαν κύπριοι όλων των κοινοτήτων που  αποτελούμε μια μοναδική κυπριακή ταυτότητα,  στο δυναμισμό της αγάπης, της συμφιλίωσης, της κατανόησης , της    συνύπαρξης και της αδελφοσύνης,   για να απολαύσουμε μια επανενωμένη πατρίδα  ιδιαίτερα για το καλό και το μέλλον των νεώτερων γενεών που αξίζουν ένα καλύτερο αύριο.
Οι τρεις Μάγοι ήρθαν να προσκυνήσουν το Θείο Βρέφος,  τον υιό του Θεού φέρνοντας δώρα στον Βασιλιά του κόσμου. Σήμερα περιμένει και τα δικά μας δώρα και αυτά που θα ευαρεστήσουν  την καρδιά Του  δεν είναι άλλα από την δική μας σάρκινη και όχι πέτρινη καρδιά αγάπης, από την θέληση και την διάθεση μας για μετάνοια, συγχώρεση,  αγάπη και προσφορά.   Ας ανοίξουμε τον νου και όλο το είναι μας, ας υψώσουμε τα μάτια μας προς τον Ουράνιο Πατέρα και ας αφήσουμε το πνεύμα Του να κυριαρχήσει την ζωή και τις πράξεις μας και ας ατενίσουμε το μέλλον με την δική Του ελπίδα.
Το Θείο Βρέφος έχει ένα όνομα. Το όνομα του είναι « Εμμανουήλ». Βρίσκεται εδώ και τώρα ανάμεσα μας, είναι ο Δημιουργός και ο Σωτήρας μας και μαζί με την Αειπάρθενο Μαρία, τους Αγγέλους και τους Αγίους ας χαρούμε και ας ευφρανθούμε,  ψάλλοντας Αλληλούια!
Επικαλούμαι την Θεϊκή ευλογία πάνω σε σας και τις οικογένειες σας και σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα και ευλογημένο το νέο έτος 2016.
Καλά Χριστούγεννα
Λευκωσία, 25 Δεκεμβρίου 2015
† Ιωσήφ Σουέηφ
Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου  

JAS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here