Καθαριότητα Κοιμητηρίου Κορμακίτη

•Η Ομάδα πρωτοβουλίες καθαριότητας Κοιμητηρίου Κορμακίτη καθάρισε το κοιμητήριο του Κορμακίτη
•Επιδιόρθωση νέου κοιμητηρίου Κορμακίτη σύντομα- σε προσφορές η Εκκλησιαστική επιτροπή Κορμακίτη χωρίς ανακοίνωση
•Τέλος εργασιών συντήρηση του παλαιού κοιμητηρίου Κορμακίτη

Μετά από πρωτοβουλία κάποιων ατόμων, χωρίς οποιαδήποτε ανακοίνωση και τυμπανοκρουσίες, καθάρισαν το κοιμητήριο του Κορμακίτη το Σάββατο 13 και 20 Ιανουαρίου.

Μετά τα διάφορα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο κοιμητήριο , με τη βεβήλωση των τάφων και την άσχημη εικόνα του κοιμητηρίου , η ομάδα αυτή αποφάσισε όπως καθαρίσει το κοιμητήριο, αφού οι αρμόδιοι δεν το έπρατταν.

Έτσι καθάρισαν όλο το κοιμητήριο από τα μπάζα που υπήρχαν στο εσωτερικό του κοιμητηρίου, επικοινώνησαν με τους συγγενείς των νεκρών όπου είχαν σταυρούς και πλάκες πεταγμένες και τις κατέστρεψαν και τις έβγαλαν εκτός κοιμητηρίου με την άδεια τους και καθάρισαν τους διαδρόμους.

Φυσικά το κοιμητήριο για να διατηρηθεί καθαρό χρειάζονται όλοι να συμβάλουν και πρώτα από όλα να διατηρούν τους τάφους των δικών τους καθαρούς.

Να αναφέρουμε ότι η ομάδα αυτή επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές για να μετακινήσουν τα μπάζα εντός ημερών από το εξωτερικό του κοιμητηρίου.

Παράκληση της ομάδας όπως οι υπεύθυνοι του κοιμητηρίου Κορμακίτη, που είναι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Κορμακίτη, καθορίσει κάποιους κανονισμούς για να παραμείνει το κοιμητήριο καθαρό.
1.Όσοι κατασκευάζουν κενοτάφια , τόσο τα μπάζα όσο και οι σταυροί και οι πλάκες που βγάζουν και δεν τα χρειάζονται να τα πετάνε εκτός κοιμητηρίου σε χώρο που θα καθορίσει η επιτροπή.
2.Να καθορίσει η επιτροπή χώρο εκτός κοιμητηρίου όπου θα πετάνε όλα τα μπάζα.
3.Στο εξωτερικό του κοιμητηρίου υπάρχει κάλαθος και παράκληση είναι όπως όλα τα άχρηστα τους να τα πετάνε στον κάλαθο.
4.Η υπεύθυνη επιτροπή για το κοιμητήριο να διορίσει κάποιον υπεύθυνο για την καθαριότητα του κοιμητηρίου αλλά και για τον έλεγχο κατασκευής των κενοταφίων. Ο καθένας κατασκευάζει κενοτάφια με όποιες διαστάσεις θέλει χωρίς να ακολουθεί τους κανονισμούς με αποτέλεσμα να χάνονται αρκετοί τάφοι και να κινδυνεύει το κοιμητήριο να γεμίσει. Η καθαριότητα του κοιμητηρίου είναι ευθύνη όλων μας, ο σεβασμός προς τους νεκρούς μας είναι πολιτισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας η Εκκλησιαστική Επιτροπή Κορμακίτη, υπεύθυνη επιτροπή για το κοιμητήριο του Κορμακίτη, έχει αποφασίσει την επιδιόρθωση του κοιμητηρίου και έχει βγει σε προσφορές για το έργο αυτό. Οι πληροφορίες, που είναι έγκυρες, αναφέρουν ότι θα ζητήσουν προσφορές για επιδιόρθωση του περιτειχίσματος με δύο τρόπους: α)Αφαίρεση των σαθρών σοβατισμάτων και σοβάτισμα με ασβεστοπηλό και μπογιάτισμα του περιτοιχίσματος με ασβεστομπογιά και β) αφαίρεση όλων των επιχρισμάτων και των σαθρών επιφανειών, επιδιόρθωση τοιχοποιίας με νέες πέτρες του ίδιου τύπου και χόλιασμα. Και στις δύο περιπτώσεις η προσφορά περιλαμβάνει καθάρισμα του κοιμητηρίου περιμετρικά 2 μέτρα και επιδιόρθωση της κύριας εισόδου. Ελπίζουμε το έργο να ξεκινήσει σύντομα και να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα που χρειάζονται και επιβάλλονται να γίνουν στο κοιμητήριο. Να αναφέρουμε ότι η επιτροπή δεν θα ανακοινώσει ότι δέχεται προσφορές.

Να αναφέρουμε ότι το παλαιό κοιμητήριο Κορμακίτη, που ξεκίνησε η επιδιόρθωση του πριν από τα Χριστούγεννα, έχει τελειώσει . Το όλο έργο, project, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, περιλάμβανε την επιδιόρθωση και αναστήλωση του μπροστινού τοίχου μόνο και την τοποθέτηση της πόρτας στην είσοδο. Να αναφέρουμε στους υπεύθυνους του έργου, εάν θέλουν να διατηρήσουν την παράδοση του κοιμητηρίου, η πόρτα ήταν ξύλινη. Ελπίζουμε το όλο έργο να μην έχει τελειώσει και να είναι η πρώτη φάση και να ακολουθούν και άλλες φάσεις όπου θα αναστηλωθεί όλο το περιτείχισμα του κοιμητηρίου. Ιστορικά να αναφέρουμε ότι στο κοιμητήριο αυτό σταμάτησαν να θάβουν από το 1948 όπου χτίστηκε το νέο κοιμητήριο.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Leave a comment