Κοιμητήριο Κορμακίτη – Ώρα μηδέν

•Ευρεία σύσκεψη στο γραφείο Εκπροσώπου Μαρωνιτών υπό την προεδρία του αναπληρωτή κοινοτάρχη Κορμακίτη
•Καθολικό αίτημα όλων η άμεση επιδιόρθωση του νέου Κοιμητηρίου Κορμακίτη
•Διαχείριση και μη των κοιμητηρίων του Κορμακίτη

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 5:00 μ.μ. στο γραφείο του Εκπροσώπου Μαρωνιτών ευρεία σύσκεψη για το θέμα του Κοιμητηρίου Κορμακίτη την οποία συγκάλεσε ο αναπληρωτής Κοινοτάρχης Κορμακίτη Βαλεντίνος Κουμέττου.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκε ο Εκπρόσωπος της Κοινότητας στη Βουλή των αντιπροσώπων κύριος Γιαννάκης Μούσας, ο κοινοτάρχης Κορμακίτη κύριος Ηλίας Κατσιολούδης, ο πρόεδρος της επιτροπής κοιμητηρίων της Μαρωνίτικης κοινότητας κύριος Αντωνάκης Μαυρίδης και τα μέλη της επιτροπής του καθώς και κάποια άλλα άτομα που καλέστηκαν από τον Βαλεντίνο Κουμέττου . Καλέστηκε στην συνάντηση και ο ταμίας της εκκλησιαστικής επιτροπής Κορμακίτη κύριος Κουμέττος Κουμέττου και υπεύθυνος του Κοιμητηρίου Κορμακίτη αλλά δυστυχώς δεν παρευρέθηκε λόγω άλλων υποχρεώσεων.

Στη συνάντηση ο Βαλεντίνος Κουμέττου έκανε αναφορά στα τελευταία γεγονότα όπου βεβηλώθηκαν τάφοι στο κοιμητήριο Κορμακίτη αναφέροντας όλα τα γεγονότα. Ανάφερε επίσης τα όλα έργα που γίνονται στο χωριό από το κοινοτικό συμβούλιο Κορμακίτη , όπως τον Υποσταθμό της Ηλεκτρικής, το ασθενοφόρο , το Ιατρικό Κέντρο και άλλα.

Στη συνέχεια μίλησε ο Εκπρόσωπος Μαρωνιτών ο οποίος αναφέρθηκε αποκλειστικά στο θέμα της βεβήλωσης του κοιμητηρίου Κορμακίτη και στην επιδιόρθωση του και την έντονη επιθυμία του όπως προχωρήσουν οι υπεύθυνοι του κοιμητηρίου στην άμεση επιδιόρθωση του κοιμητηρίου.

Μέσα από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Κορμακίτη, υπεύθυνη για το κοιμητήριο Κορμακίτη δεν έχει προβεί σε καμιά ενέργεια μετά τη βεβήλωση των τάφων στο κοιμητήριο. Ούτε σε καταγγελία αλλά ούτε σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Στη συζήτηση έγινε αναφορά και ενημέρωση για την κατάσταση των κοιμητηρίων του Κορμακίτη. Το νέο Κοιμητήριο Κορμακίτη διαχειρίζεται από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Κορμακίτη αποκλειστικά. Το παλιό κοιμητήριο Κορμακίτη το οποίο ανήκει στην Κοινοτική Αρχή Κορμακίτη τον τελευταίο καιρό διορθώνεται από ένα μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Κορμακίτη , μετά βεβαίως από παραχώρησης άδειας , όπως φάνηκε μέσα από τη συζήτηση , του κοινοτικού συμβουλίου Κορμακίτη. Η επιδιόρθωση αυτή γίνεται από ένα άτομο χωρίς την επίβλεψη αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών και με την εισφορά του συγκεκριμένου εκκλησιαστικού επιτρόπου.

Στη συνάντηση έγινε αναφορά για τις ενέργειες της εκκλησιαστικής επιτροπής Κορμακίτη για το κοιμητήριο όπου έχει προχωρήσει στην εκπόνηση σχεδίων και προδιαγραφών για την επιδιόρθωση του εδώ και δύο μήνες αλλά δεν έχει προχωρήσει στην ανακοίνωση για προσφορές για πολλούς και διάφορους λόγους. Το πρόβλημα διαφάνηκε στο ότι το έργο δεν προχωρά γιατί η επιτροπή η οποία ελέγχεται από ένα άτομο δεν έχει την δυνατότητα να προχωρήσει άμεσα στη λήψη αποφάσεων.

Σε μερικές περιπτώσεις ακούστηκαν διάφορες εισηγήσεις αρκετά έντονες τόσο για την επιδιόρθωση του κοιμητηρίου όσο και για την ασφάλεια του. Η επιτροπή κοιμητηρίων της Μαρωνίτικης κοινότητας διαφάνηκε μέσα από τις συζητήσεις ότι δεν μπορεί να αναλάβει την διαχείριση των κοιμητηρίων αυτών έστω και αν νομικά είναι η απόλυτα υπεύθυνη για το θέμα αυτό.

Παρά τις ακραίες τοποθετήσεις κάποιων παρευρισκομένων στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε όπως γίνει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Αρχιεπίσκοπο για το θέμα αυτό που θα ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια του κοιμητηρίου και την άμεση επιδιόρθωση του διαφορετικά θα κινηθούν διαφορετικά με την τοποθέτηση τραπεζιού στις κηδείες και την είσπραξη των λεφτών για την επιδιόρθωση του Κοιμητηρίου.

Να αναφέρουμε ότι την όλη ευθύνη του Κοιμητηρίου Κορμακίτη έχει 100% η Εκκλησιαστική Επιτροπή Κορμακίτη, η οποία πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της.

Οι βανδαλισμοί κύριοι της εκκλησιαστικής επιτροπής Κορμακίτη  δεν έγιναν στους τάφους των δικών σας αλλά στους τάφους των δικών μας. Ο πόνος σε εσάς είναι επιφανειακός και της ώρας ενώ σε εμάς είναι συνεχής. Η ζημιά στον κάθε τάφο που έγινε είναι πέραν των 200 ευρώ. Στα λόγια είμαστε πρώτοι, στα έργα είμαστε τελευταίοι γιατί δεν αγγίζουμε το πρόβλημα στην βάση του.

Προσωπικά εισηγούμαι σε όλους όσους έχουν τάφους στον Κορμακίτη να αφήσουν ανοικτές τις πόρτες για να μην τις σπάζουν και να μην αφήνουν οτιδήποτε μέσα στα κουτιά αυτά. Η καλύτερη ασφάλεια είναι η πρόληψη. Ο καθένας μπορεί να παίρνει από σπίτι του αυτά που θέλει για τον νεκρό του και δεν χρειάζεται να τα αφήνει εκεί. Αυτοί που το έκαναν θα το ξανακάνουν όποια μέτρα ασφαλείας και αν ληφθούν.

Το κοιμητήριο του Κορμακίτη βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση που μπορούσε να βρεθεί μέχρι σήμερα. Μέχρι και μια απλή καθαριότητα δεν γίνεται γιατί στοιχίζει…

Ως ιστοσελίδα αναμένουμε τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίας να γίνουν σε πράξης. Ένα να ξέρετε κύριοι ότι ο σεβασμός προς τους νεκρούς μας είναι πολιτισμός.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Leave a comment