Το Καλάντισμα των Θεοφανίων στον Κορμακίτη

Το πιο κάτω βίντεο είναι παρμένο από το καλάντισμα των Θεοφανίων στον Κορμακίτη στις 6 Ιανουαρίου 2010 από τον αείμνηστο Πάτερ Αντώνιο Φραγκίσκου, Γεώργιο Πετρή ( Αζά) , στο σπίτι της αείμνηστης Αργύρας Α. Ζωνιά ( Ζμαντωνούς).

Στα Θεοφάνια στον Κορμακίτη όλοι οι πιστοί κατά τη Θεία Λειτουργία παίρνουν μπουκάλες με νερό όπου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο ιερέας ευλογά το νερό. Με το τέλος της Θείας Λειτουργίας οι πιστοί παίρνουν το νερό στα σπίτια τους και ραντίζουν τα διάφορα υποστατικά τους με το ευλογημένο νερό. Ο Ιερέας μετά τη Θεία Λειτουργία πηγαίνει σε όλα τα σπίτια του χωριού και τα ευλογά ραντίζοντας τα με νερό και ψάλοντας τον παλιό παραδοσιακό ψαλμό των καλάντων των Θεοφανείων το «Taro traχme»

Τα ήθη , τα έθιμα και οι παραδόσεις μας δεν πρέπει ποτέ να χαθούν.

Δημοσιεύουμε και αυτό το βίντεο για να μάθουν οι νεότεροι

 

Η Βάπτιση του Κυρίου – 6 Ιανουαρίου

Στη Ναζαρέτ ο Χριστός βοηθούσε το γέροντα Ιωσήφ στην εργασία του και, όταν πέθανε εκείνος, συνέχισε να εργάζεται ως ξυλουργός, για να τρέφεται Αυτός και η μητέρα Του.

Όταν πια έγινε τριάντα χρόνων, άφησε τη Ναζαρέτ και ήρθε στον Ιορδάνη ποταμό, για να βαφτιστεί από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Καθώς πλησίαζε ανάμεσα στο πλήθος, ο Ιωάννης με τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος κατάλαβε αμέσως ότι αυτός ήταν ο Μεσσίας, ο απεσταλμένος του Θεού που περίμενε ο κόσμος. Διέκοψε τότε το κήρυγμά του και είπε:
– Να, ο Μεσσίας, για τον οποίο σας έλεγα, που θα σώσει τον κόσμο από τις αμαρτίες.

Ο Ιωάννης, επειδή αισθανόταν ότι είναι ανάξιος να βαφτίσει τον αναμάρτητο Χριστό του είπε:
– Εγώ έχω ανάγκη να βαφτιστώ από Σένα και Εσύ έρχεσαι να σε βαφτίσω εγώ;

Ο Ιησούς Χριστός όμως του αποκρίθηκε:
– Ιωάννη, καλά σκέφτεσαι, αλλά πρέπει να με βαφτίσεις. Είναι θέλημα του Θεού.
Και, χωρίς να περιμένει άλλο, μπήκε μέσα στον Ιορδάνη.
Ο Ιωάννης υπάκουσε, πλησίασε και άρχισε να Τον βαφτίζει. Τότε άνοιξαν οι ουρανοί και το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε σαν περιστέρι («εν είδει περιστεράς») και στάθηκε πάνω από το κεφάλι Του. Την ίδια στιγμή ακούστηκε ψηλά από τον ουρανό η βροντερή φωνή του Θεού που έλεγε:
– Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός.

Η βάπτιση του Χριστού γιορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου. Λέγεται και «Θεοφάνεια» ή «Επιφάνεια», γιατί την ημέρα αυτή φανερώθηκε η αγία Τριάδα δηλαδή ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα. Λέγεται και «Φώτα», γιατί την ημέρα αυτή κατά τους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους, φωτίζονταν (βαφτίζονταν) πολλοί άνθρωποι και γίνονταν Χριστιανοί.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας γράφουν ότι ο Ιησούς θέλησε να βαφτιστεί από τον Ιωάννη για τέσσερις λόγους:
1ον – Για να κατέχει μαρτυρία από τον Ουρανό ότι αληθώς είναι Υιός Θεού.
2ον – Για να βεβαιώσει ότι το Βάπτισμα του Ιωάννη είναι από το Θεό.
3ον – Για να πείσει τους αμαρτωλούς να βαπτιστούν από τον Ιωάννη.
4ον – Οι πιστεύοντες στο Χριστό να δεχθούν το Άγιο Βάπτισμα και να καθαρίζονται από την προπατορική αμαρτία και τις συνέπειές της.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Leave a comment